L'Organització Mundial de la Salut ha demanat «paciència» per l'escassetat de vacunes. Preguntat per la disputa entre la Unió Europea i AstraZeneca pel retard en l'entrega de dosi, el director regional per Europa de l'OMS, Hans Kluge, ha demanat aquest dijous als països europeus que siguin «pragmàtics» davant d'unes «tensions» que eren previsibles. «La solidaritat és clau», ha defensat Kluge.
L'OMS confia que el retard en l'entrega de vacunes a Europa es «compensi» amb més vacunes «en el futur pròxim». «No dubtem que les farmacèutiques estan treballant intensament», ha puntualitzat Klugde. L'OMS també ha avisat que la immunització dels més grans no tindrà un «impacte significatiu» en la transmissió del virus.
El director regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge, confia que el retard del lliurament de vacunes de COVID-19 en el 'vell continent' per part de Pfizer-*BioNTech i AstraZeneca «es compensarà amb una producció addicional en un futur pròxim».
Kluge demana cooperació a governs i fabricants
En roda de premsa aquest dijous, Kluge ha demanat als governs europeus i als fabricants que «treballin junts» per a resoldre els «problemes inicials» de la distribució. «No dubtem que els fabricants i els productors estan treballant 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, per a salvar el contratemps. Jo continuaria confiant que el retard que es veu ara es compensarà amb una producció addicional en un futur pròxim», ha assenyalat, defensant a la indústria farmacèutica en el seu conflicte amb la Comissió Europea.
En aquest context, Kluge ha demanat paciència a la població i a les administracions europees: «Hem de ser pacients. Es necessitarà temps per vacunar-se contra la COVID-19». Fins al moment, un total de 35 països de la regió europea han iniciat la vacunació administrant 25 milions de dosis, segons dades de l'OMS.
«Aquestes vacunes han demostrat l'eficàcia i seguretat que tots esperàvem i hem de detenir-nos a reconèixer fins a on ens ha portat la ciència i la determinació des que es va identificar el virus fa un any. Aquesta monumental empresa alliberarà de pressió als nostres sistemes sanitaris i, sens dubte, salvarà vides», ha celebrat sobre aquest tema.
D'altra banda, sobre la inequitat en l'accés a la vacuna que s'està veient en molts llocs del món, el dirigent de l'organisme sanitari internacional ha reconegut que «el desenvolupament, la producció i la distribució equitativa de vacunes no s'està complint amb la rapidesa que tots desitjarien».
No obstant això, ha matisat les seves paraules: «Definitivament, l'OMS defensa el principi de la solidaritat i de no deixar a ningú enrere des d'un punt de vista moral, però també des del punt de vista que ningú està fora de perill fins que tothom estigui fora de perill. Dit això, la solidaritat no significa necessàriament que cada país del món comenci exactament en el mateix moment».
Kluge confia que sigui «una qüestió de temps» que es tanqui aquesta bretxa en l'accés a la vacuna. «Existeix una bona voluntat general i la comprensió que ningú està fora de perill fins que tothom estigui fora de perill, però la realitat és que de moment hi ha un dèficit de vacunes. També estem treballant molt dur perquè el mecanisme COVAX estigui operatiu, perquè seria una gran ajuda», ha reblat.