El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta

El Govern assegura tests de Covid-19 als membres de les meses electorals

La Generalitat garanteix mascaretes FFP2 per tota la jornada electoral | Salut rebutja vacunar els membres de les meses perquè no hi ha temps per poder dur a terme el procés

El Departament Salut ha decidit fer 60.000 tests d'antígens entre titulars i primers suplents de les meses electorals del 14-F. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que després de la taula de partits que ha tingut lloc aquest dijous, 28 de gener, el Govern ha pres la determinació d'assegurar tests d'antígens previs als membres de les meses electorals, així com mascaretes FFP2 i equips EPI complets que hauran de vestir en la franja de 19 a 20 hores, quan votin les persones que estan en quarantena. 

Els tests, segons asseguren, es faran durant els dies previs als centres d'atenció primària. El mateix Ramentol també ha explicat que els testos s'aplicaran a titulars i primers suplents de meses electorals. A més a més, per a poder garantir el compliment de les mesures sanitàries el dia 14 de febrer, el Govern, amb el consens dels consellers Samper, Budó i Solé, han aprovat una partida de 360.000 euros que es destinarà directament als ajuntaments. 

La decisió del Govern de la Generalitat arriba hores després que un col·lectiu de membres que els hi ha tocat estar a les meses el 14-F hagin demanat empara al Síndic de Greuges per intentar frenar les eleccions. Segons aquests, la celebració dels comicis en l'actual context de pandèmia no els hi garantia la seguretat que haurien de tenir.

No es vacunarà els membres de les meses electorals

Així mateix, des del Departament de Salut s'ha desestimat la possibilitat de vacunar els membres de les meses perquè no hi ha temps per poder dur a terme el procés. Segons ha explicat Ramentol, s'ha examinat la petició de prioritzar la vacunació dels membres de la taula, però ha admès que és «obertament impossible» aconseguir la seva immunitat efectiva perquè es necessitaria una segona dosi per a aconseguir-la i que hagin passat uns dies.

A tot això, cal sumar el fet que a Catalunya s'estan rebent menys vacunes de les que tenien compromeses per part del Ministeri de Sanitat, ja que Pfizer està facilitant menys vials dels que estaven previstos. Precisament, segons va anunciar el doctor Argimon ahir, aquests dijous s'esgoten les reserves de vaccins a Catalunya.