Imatge d'una de les torres elèctriques que ha millorat Endesa a les comarques de l'Alt i el Baix Camp

Alerten d'una possible apagada elèctrica a Europa que podria durar dies

El Govern austríac ja prepara a la seva població

Amb els preus de la llum completament disparats, una altra nova preocupació sorgeix per als ciutadans europeus. I és que, tal com ha confirmat aquesta mateixa setmana la ministra de Defensa d'Àustria, Klaudia Tanner, hi ha una alta possibilitat que es produeixi una apagada elèctrica que afecti tota Europa.

Una situació que ens podria deixar sense subministrament de llum a les llars, però també a la indústria. De fet, es tracta d'una afirmació de la ministra després d'haver supervisat les maniobres i les accions militars. I és que l'exèrcit d'Àustria ja treballa en aquesta possibilitat i es planteja diversos escenaris per saber com actuar quan es produeixi l'apagada.

Imatge de capvespre amb diverses torres elèctriques
La gran apagada es produirà, però encara no se sap quan serà | Pixabay

Al llarg de 18 mesos, els militars s'han preparat a través de simulacres i activitats que agiliten una possible resposta davant aquesta situació. «En cas d'una apagada, la tasca principal de les Forces Armades és proveir i recolzar altres organitzacions d'emergència», assegurava recentment el tinent coronel austríac, Pierre Kugelweis, a l'agència 'Efe'.

Àustria pronostica una gran apagada elèctrica que afectarà tota Europa

Segons recull el diari 'La Razón', la ministra de Defensa austríaca està convençuda que la gran apagada es produirà, però la qüestió és determinar quan serà.

Assegura que el risc és present des de fa diversos anys i que el perill està sent «subestimat per tots». Una idea en què insisteix a causa de les conseqüències catastròfiques que tindria tallar de soca-rel tots els serveis informàtics i tecnològics que requereixen electricitat.

Aquesta apagada podria paralitzar Europa sencera a l'hora de provocar que semàfors, caixers, telèfons mòbils i internet mateix deixessin de funcionar per a la població general. Tanmateix, no seria un cas aïllat, ja que una situació semblant va passar al Quebec, Canadà, l'any 1989.

Un cotxe elèctric durant la seva operació de càrrega.
L'apagada deixaria tota Europa sense subministrament elèctric | GTRES

Tot i això, les autoritats no han confirmat la causa concreta que podria propiciar aquesta apagada. Només assenyalen que podria ser degut a fallades tècniques, desajustos del sistema elèctric o sobrecàrregues per pics de demanda en el consum.

A més, el risc d'apagada va incrementant-se cada any a causa de l'escalfament global, ja que l'existència de temperatures molt extremes i onades de fred i calor intermitents poden ser determinants per a una apagada elèctrica que podria durar uns quants dies.

Àustria ja prepara la seva població i els militars per a la gran apagada elèctrica

Davant d'aquesta situació, Àustria ha decidit conscienciar els seus ciutadans sobre el risc existent perquè no els agafi d'imprevist. L'objectiu és que la població estigui preparada i no entri en pànic davant de la possible apagada elèctrica.

La campanya de visibilització del Govern austríac ha arribat fins al punt que les principals ciutats del país s'han omplert de cartells alertant aquest futur escenari.

Alhora, els mitjans de comunicació també juguen un paper molt important dins de la conscienciació ciutadana, igual que internet. De fet, les xarxes socials dels mateixos responsables polítics s'han fet ressò d'aquesta campanya.

«Una apagada és una falla d'energia, infraestructura i subministrament a tot Europa. És un risc realista i alhora subestimat i per tant, el nostre objectiu és millorar la resiliència de la nostra república en conjunt. En un esdeveniment important a Viena, presentem aquest tema per a 2.500 visitants amb una impressionant actuació en viu!», assegura la ministra al seu compte oficial d'Instagram.

A més, les autoritats aconsellen algunes mesures per suportar l'apagada, com ara comprar prou menjar per a diversos dies, tenir combustible, espelmes, bateries i molta aigua potable.

No obstant això, encara que l'apagada podria trigar molt a arribar, els ciutadans semblen confiar en les previsions d'un Govern que, en 2017, va pronosticar la possible expansió d'una pandèmia.