Nou anys d'inhabilitació per a qualsevol càrrec electe municipal, autonòmic o estatal. Aquesta és la sentència que ha dictat el jutjat penal 1 de Lleida contra l'alcalde d'Almacelles (Segrià), Josep Ibarz, per un delicte continuat de prevaricació administrativa. En la sentència, que té uns cent folis, es considera provat que Ibarz va intervenir en la contractació d'una desena de persones 'a dit'.
En el judici, el 20 de maig, Ibarz va negar haver intervingut mai per contractar ningú al consistori i va assegurar que sempre havien estat «molt curosos amb el procediment». Ara, Ibarz pot recórrer la sentència condemnatòria davant l'Audiència de Lleida.
Sense convocatòries públiques durant una dècada
La sentència considera que durant el judici ha quedat provat que l'any 2005 va ser l'últim cop que es van publicar al DOGC i al BOP les vacants a l'Ajuntament d'Almacelles, que es van fer convocatòries públiques i que van entrar persones a treballar al consistori—concretament set— després d'haver superat un concurs-oposició.
«No se'n va convocar cap més des de llavors i fins al 2015, que és quan es va presentar la denúncia», destaca la resolució. Tot i no haver-se fet cap convocatòria pública durant 10 anys, segons explica el jutge, la plantilla de l'Ajuntament d'Almacelles es va incrementar «de manera continuada», passant de 54 treballadors el 2005 als 107 el 2015.
Ibarz va contractar persones a través de decrets
Segons la sentència, es considera provat que la contractació de diverses persones va ser signada per Ibarz mitjançant decret d'alcaldia. En aquest sentit, el jutge assegura que l'alcalde «va dictar els decrets i va signar els contractes laborals», sent coneixedor que aquestes contractacions es feien «sense un procediment públic d'oferta i selecció», vulnerant així els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat.
«Aquesta situació va permetre a Ibarz oferir directament a alguns ciutadans incorporar-se a l'ajuntament», afegeix la sentència, que considera que «han quedat verificats els vincles familiars, d'amistat, professionals i polítics de l'encausat amb els treballadors contractats».
Així mateix, el jutge explica que «no consta que els candidats als llocs de treball se sotmetessin a un procés de selecció més enllà d'aportar el currículum i fer una entrevista».
La suposada «urgència» no ha quedat acreditada
La sentència també considera que no ha quedat acreditada la suposada «urgència» amb què es justificaven aquestes contractacions, motiu pel qual el jutge no entén que es prescindís de la normativa que regula la contractació de personal en les administracions públiques.
Així mateix, creu provat que l'alcalde va emparar un procediment «opac» que va impedir altres persones poder-se presentar a uns llocs de feina públics. En aquest sentit, el magistrat considera que Ibarz era «plenament conscient» que les resolucions eren «injustes».
Ibarz titlla la sentència «d'exagerada»
Després de conèixer la sentència, l'alcalde d'Almacelles, Josep Ramon Ibarz, ha reconegut a l'ACN que aquesta li ha «sorprès moltíssim», alhora que ha afegit que és «exagerada». Ibarz ha dit que «no comparteixo en absolut la sentència i la recorrerem. Espero que els jutges de l'Audiència ho vegin diferent».
La sentència no és ferma i per això Ibarz ha assegurat que seguirà al capdavant de l'Ajuntament d'Almacelles, ja que assegura haver rebut el suport dels seus regidors. «Avui és un dia difícil per mi i la meva família, però segueixo amb la mateixa il·lusió de treballar per Almacelles», ha afegit.