YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El tipus d'arròs que no hauries de comprar mai al supermercat

Els experts assenyalen tres maneres de reduir la toxina en cuinar-lo

Imatge d'arxiu d'arròs
Els experts assenyalen tres maneres de reduir la toxina en cuinar-lo | PIXABAY

 

Si l'arròs pot proporcionar els carbohidrats de base necessaris per a una dieta saludable, l'etiquetatge dels paquets i els productes precuinats que adquirim al supermercat també hauria de detallar-ne la concentració d'arsènic.

 

L'arsènic és un producte tòxic que s'infiltra de manera natural en els grans i que, segons ha alertat un estudi que han dut a terme diversos experts britànics, sobrepassa els nivells permesos en la meitat dels casos analitzats. Un consum desmesurat podria ser el causant, a la llarga, d'un carcinoma.

 

L'arsènic en l'arròs

Tal com ha indicat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), l'arsènic inorgànic és un compost que es pot trobar en el medi ambient «a conseqüència de processos naturals com volcans, incendis forestals o erosió de roques i minerals».

 

A més, aquesta composició també es pot observar a causa de l'activitat industrial com la producció de combustibles fòssils o l'ús d'herbicides i pesticides.L'arròs és un aliment propens a absorbir elements a causa del seu cultiu en camps inundats, el que produeix que la toxina s'introdueixi fàcilment en el comestible.

 

 

La varietat més afectada

Segons 'El Español', en un estudi publicat a la revista Ecotoxicology and Environmental Safety investigadors de l'Institut per a l'Alimentació Sostenible de la Universitat de Sheffield van trobar que 28 de 55 mostres de productes d'arròs analitzats que es venien en els supermercats britànics excedien els nivells de la toxina inorgànica establerts per les regulacions de la Comissió Europea, especialment pel que fa al consum d'arròs per part de nens i nadons.

 

En contrastar les diferents concentracions d'arsènic en funció de la varietat de l'arròs, es va poder comprovar que l'arròs integral, que en teoria té un bon perfil nutricional, posseeix més arsènic que la resta.L'arròs blanc en contraposició amb l'integral, és el que té menys quantitat d'aquesta toxina. I l'arròs que presenta una major concentració del compost nociu ha resultat ser l'arròs d'agricultura biològica, per la seva forma de cultiu.

 

El consum d'arròs en els més petits

La principal preocupació resideix en els nens en ple desenvolupament. Segons l'AESAN, els petits són entre dues i tres vegades més vulnerables a l'arsènic a causa de la seva menor massa corporal i els danys que podrien sorgir en qualsevol òrgan del seu cos, sobretot, en els pulmons i en la pell, podrien ser més greus.

 

D'altra banda, l'arròs és un component àmpliament utilitzat en l'alimentació infantil pel seu preu econòmic, les poques al·lèrgies que sol produir i la multifuncionalitat que ofereix als plats i purés. Pel que fa als nadons, els investigadors han conclòs que els que tinguin menys de dotze mesos d'edat haurien de restringir el consum diari d'arròs a un màxim de 20 grams.

 

«Els productes a força d'arròs es consideren freqüentment com una opció saludable per als nadons i els nens petits, però el nostre treball suggereix que, en la meitat dels casos estudiats, als menors no se'ls hauria d'alimentar amb més de 20 grams diaris d'arròs per evitar els riscos associats a l'arsènic», ha declarat Menon. «Els governs i la Comissió Europea han d'introduir un etiquetatge específic perquè les famílies puguin escollir la seva compra ben informades», afegeix.

 

Com reduir la toxina?

Reduir la concentració d'arsènic en l'arròs que es vol preparar és possible. Segons Marián García, farmacèutica, dietista i nutricionista, hi ha tres claus per fer-ho.

 

La primera seria deixar l'arròs en remull la nit anterior durant almenys vuit hores; la segona, rentar l'arròs fins que l'aigua surti clara; i, finalment, la tercera, consisteix a coure amb força aigua, més de l'habitual, l'arròs. D'aquesta manera, es podria consumir l'arròs el més net i saludable possible, principalment pensant en els més petits de la casa.


Comentaris

envia el comentari