Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona gran amb un telèfon mòbil

Si et diuen això del teu banc, truca al teu gestor: la policia avisa d'una nova estafa

Aquest nou intent d'estafa és cada cop més popular

Les estafes o els intents d'estafa estan a l'ordre del dia. Sobretot gràcies a les noves tecnologies, ja que els ciberdelinqüents cada vegada ho tenen més senzill per intentar recopilar les dades de les víctimes.

Una de les estafes més comunes és la que pretén robar dades amb l'objectiu d'accedir al compte corrent de l'usuari. Per aquest motiu, els bancs no deixen de llançar avisos perquè els seus clients estiguin atents davant de qualsevol cosa anormal.

Així que, si heu rebut una trucada d'aquest tipus, heu de saber que el millor és ni tan sols despenjar el telèfon. Sí, perquè, actualment, són moltes les formes en què et poden estafar. I aquesta és una de les més conegudes en els darrers temps.

La nova estafa en què no has de caure

Si et truquen al telèfon mòbil, pot ser que estiguin començant a intentar estafar-te. I és que a la pantalla del telèfon pot aparèixer el nom del teu banc, cosa que et pot fer dubte a l'hora de despenjar.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Els delinqüents et trucaran fent-se passar pel teu banc | Getty Images

Des de la Policia Nacional ja han detectat diversos casos d'aquesta estafa, coneguda com l'última variant de l''spoofing'. És a dir, una estafa telefònica que se centra a suplantar la identitat de les entitats bancàries.

Així que, per no caure en aquesta estafa, algunes entitats, com el Banc Satander, recomanen sempre «desconfiar de qualsevol trucada no esperada pel banc».

Així és l''spoofing' telefònic

L''spoofing' telefònic és una variant a l'estafa que abans es duia a terme a través d'un missatge de text. Quan despenges el telèfon, una veu amable explica a la potencial víctima que li truca del seu banc. Després, diu que hi ha possibilitat de poder treure més rendiment als seus estalvis, que compten amb un nou producte financer, etc.

El fals empleat, després, demanarà les dades de la targeta. I, amb això, ja s'ha dut a terme l'estafa. Després, els delinqüents podran fer transferències, gastar o fins i tot demanar préstecs suplantant la nostra identitat.

Com aconsegueixen els delinqüents crear aquesta estafa

Actualment, els delinqüents que fan servir l''spoofing' per estafar ho fan gràcies a determinades aplicacions que hi ha a Internet. Fonts de la Brigada contra el Frau de la Policia Nacional van explicar a Caso Abierto que: «Són pàgines web europees que són a Google i amb elles aconsegueixen emmascarar la trucada».

Imatge d'un mòbil amb diverses aplicacions, entre elles WhatsApp
Per evitar caure a l'estafa el millor és no agafar el mòbil ni donar dades personals | CatalunyaDiari

Aquestes aplicacions, conegudes també com a 'spoofers', són a la xarxa. Per exemple, algunes s'utilitzen per emmascarar la localització del GPS. A més, serveixen també per a un altre tipus de qüestions, com fer trampes a 'Pokemon Go', un popular joc.

La col·lecció de dades: l'eix central de l'estafa

Les mateixes fonts anteriors declaren que: «els més professionals fan primer una tasca d'enginyeria social». En altres paraules, abans de trucar a la víctima, recopilen totes les dades que poden sobre ella.

Això ho fan a través de les xarxes socials o també de manera més tradicional, és a dir, hi ha grups que es dediquen a robar cartes que arriben a la bústia de la potencial víctima.

Això és el que has de fer per no caure a l''spoofing'

Fer-se passar per un empleat del banc on tenim els estalvis, suplantant la identitat de l'entitat, es coneix com a 'ID Spoofing' o 'Spoofing bancari'. Davant d'això, ja hi ha bancs, com el Santander, que adverteixen sobre aquesta estafa a través de la seva web per intentar evitar que els seus clients siguin estafats a través d'aquest mètode.

A més a més remarquen el següent: «Els bancs mai sol·licitaran als seus clients a través de cap mitjà com SMS, trucada telefònica, correu electrònic… que proporcionin credencials de la banca electrònica ni cap altra informació».

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp