Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

La ciència confirma que els diners donen la felicitat: el salari que hauríem de cobrar

Aquest és el «salari de la felicitat» segons els experts

Diuen que els diners no donen la felicitat. Però, podria no ser del tot cert. Potser és tan sols una afirmació que ens fa conformar-nos amb allò que cobrem. I la raó és que a Espanya el sou mitjà dista molt d'aquell que sí que et fa ser feliç.

Això no ho diem nosaltres. La ciència ha estat l'encarregada de demostrar que sí que existeix l'anomenat «salari de la felicitat». Des de la prestigiosa Universitat de Princeton han dut a terme un estudi que així ho confirma.

En els darrers anys, sembla que l'estat d'ànim d'una persona sí que està, de manera inevitable, unit a la renda anual. De fet, aquesta renda és la que s'ha convertit en un factor principal a l'hora de definir-nos com a feliços o no.

La Universitat de Princeton confirma que els diners donen la felicitat

Un grup de científics de la Universitat de Princeton es va encarregar de fer un estudi per poder demostrar la relació entre els diners i la felicitat. Tenir un nivell baix de renda, segons els experts, pot conduir a patir dolors emocionals.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
Els experts de la Universitat de Princeton desenvolupen el concepte «salari de la felicitat» | CatalunyaDiari

A l'estudi, per altra banda, els investigadors van construir el concepte «salari de la felicitat». Tot i això, cal destacar abans que res que aquesta xifra no està a l'abast de tots els treballadors. Sobretot, si ho comparem amb el sou mitjà espanyol.

Per conèixer una mica més sobre aquest concepte, cal saber quina ha estat la suma de diners que els experts han anomenat «salari de la felicitat». Així mateix, et sorprendrà adonar-te que són poques les persones a Espanya que el guanyen.

Aquest és el sou que hauries de tenir per ser feliç

L'estudi de la Universitat de Princeton va ser clar. Es va publicar l'any 2010, per la qual cosa potser la xifra fins i tot hagi pogut ascendir en aquesta última dècada.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
El «salari de la felicitat» és de 75.000 dòlars o 60.000 euros anuals | Getty Images

D'acord amb els experts, la quantitat de diners que poden conduir a la felicitat és la de 75.000 dòlars anuals. És a dir, uns 60.000 euros, depenent de com estigui el canvi a cada moment.

El valor, per descomptat, queda molt allunyat de les xifres que fem servir al nostre país. Cal tenir en compte que el salari mitjà anual a Espanya se situa a 25.165,51 euros bruts a l'any. Com veus, dista molt del que indiquen els nord-americans.

Això és el que cobren els treballadors a Espanya

Les dades de l'Agència Tributària són clares sobre això. L'any 2020 prop de 8 milions de treballadors van guanyar menys de 12.000 euros anuals. A més, més de 4 milions (un 19,99%) tenen un sou d'ens de 12.000 i 21.000 euros bruts cada any.

Prop de 3,5 milions de persones (el 16,05%) cobren entre 21.000 i 30.000 euros cada any. Tot i això, només 4 milions d'empleats tenen una renda d'entre 30.000 i 60.000 euros bruts anuals.

En definitiva, més de dos terços de la població activa al nostre país no supera la xifra que es considera com a «salari de la felicitat» pels experts.

Alguns espanyols sí que guanyen el «salari de la felicitat»

També cal parlar, però, d'aquells espanyols que sí que ho fan. Un mínim dels treballadors se situa per sobre aquesta bretxa de 60.000 euros anunciada per la Universitat de Princeton.

En aquest sentit, tenint en compte les dades oficials, 802.685 persones cobren entre 60.000 i 150.000 euros bruts cada any. 103.394, per part seva, guanya entre 150.000 i 601.000.

Finalment, només són 11.113 les persones que tenen rendes de més de 600.000 euros. Aquesta xifra sí que supera, amb escreix, la denominada pels investigadors com a «salari de la felicitat».

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp