Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp

Alerta de BBVA a tots els seus clients: l'estafa que comença amb un WhatsApp o un SMS

Des de l'entitat bancària informen a través de X (abans Twitter) d'un mètode nou que els ciberdelinqüents ja posen en pràctica

Des del BBVA han avisat d'un nou frau que els estafadors plantegen mitjançant SMS, WhatsApp i correu electrònic. Es tracta d'un nou mètode del qual s'ha alertat, sobretot, durant el període nadalenc.

Aquest mecanisme d'estafa el fan servir els ciberdelinqüents per suplantar entitats bancàries. De manera general, es fan passar per un banc per sol·licitar a les víctimes que cancel·lin un préstec bancari fals.

Així és el nou frau del qual adverteixen des de BBVA

BBVA ha informat a través de Twitter d'aquesta estafa i avisa que es basa en dues passes. Al principi, els estafadors intenten aconseguir informació personal i bancària de les víctimes a través d'SMS.

Com indiquen des de l'entitat, els ciberdelinqüents "comuniquen que l'entitat els ha concedit un préstec erroni, aportant-ne detalls sobre l'import, la comissió d'obertura, el tipus d'interès anual fix i les quotes mensuals". Després, "lamenten la incidència i l'error informàtic". Així mateix, “pregunten al destinatari si voleu la cancel·lació del préstec”.

L'objectiu: quedar-se amb els diners de les víctimes

D'aquesta manera, els ciberdelinqüents aconsegueixen tota mena d'informació per passar al pas següent. Aquest consisteix a fer-se passar per l'entitat mitjançant SMS, email o WhatsApp.

Per aquests mitjans, us explicaran a la víctima que ha de fer una transferència dels diners dipositats per error al vostre compte si volen cancel·lar el préstec. Amb una lleugera distracció, és fàcil caure de ple a l'estafa.

Què fan els bancs davant d'aquesta mena d'estafes

Cada cop és més comú que els estafadors suplantin entitats bancàries per dur a terme les seves estafes. Tot i això, des de BBVA recorden que els bancs no es posen en contacte amb els seus clients per SMS, email o WhatsApp. Indiquen que mai no demanen informació personal, confidencial i que no sol·liciten la realització de transferències de cap mena.

Per tot això, si t'arriba aquests tipus de missatges sospitosos, el millor és no fer clic a l'enllaç. A més, és recomanable contactar amb el banc pels canals oficials per assegurar-se que s'entaula una comunicació real.

Si és una estafa, és important evitar que s'estengui a altres víctimes. Per aquest motiu, el darrer pas consisteix a posar-ho en coneixement de la policia. Aneu amb compte!