Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària i cercle vermell amb persona subjectant bitllets d'euro

El truc ràpid i senzill d'Hisenda per saber si tens molt efectiu a casa

Encara que tenir diners en efectiu a casa no és il·legal, sí que cal tenir en compte algunes qüestions respecte a Hisenda

Els diners en efectiu són al punt de mira d'Hisenda. Tot i que guardar els diners fora del banc no afecta el que cal pagar, ni és il·legal, la veritat és que cal tenir algunes precaucions.

En primer lloc, has de tenir clar que, si vols continuar tenint els teus diners guardats, cal poder justificar-ne la procedència si l'Agència Tributària així ho requereix. D'altra banda, des d'Hisenda fan tot el possible per controlar l'efectiu que hi ha al país. Per això, registren algunes operacions realitzades amb efectiu.

L'objectiu d'Hisenda és evitar delictes diferents

Controlar les activitats que es duen a terme amb efectiu té com a objectiu evitar certs delictes, com ara el blanqueig de capitals, del narcotràfic, la venda d'armes o el frau, entre d'altres. Per això, Hisenda té com a aliats els bancs, com queda establert a l'article 93 de la Llei general tributària.

S'hi estableix que les entitats "estaran obligades a proporcionar a l'Administració tributària tota mena de dades, informes, antecedents i justificants de transcendència tributària".

Hisenda limita els pagaments en efectiu

Així mateix, l'Agència Tributària té cada cop més mètodes que regulen els pagaments amb efectiu, que abans podien ser de fins a 2.500 euros. Tot i això, el 2021 la xifra va canviar. A partir d'aquell moment, la xifra va baixar fins a 1.000 euros.

D'altra banda, no és il·legal tenir bitllets de 500 euros a casa, fins i tot tenint en compte que el 2019 el Banc d'Espanya va deixar d'emetre'ls.

Aquests són els moviments que controla l'organisme

Per controlar els moviments en efectiu, des d'Hisenda posen en pràctica el truc d'aliar-se amb les entitats bancàries. D'aquesta manera, els ingressos o les retirades a partir de 3.000 euros han de ser comunicats a l'Administració.

Passa el mateix amb les operacions en què s'utilitzi un bitllet de 500 euros, o si es té obert un compte amb algun dipòsit i no s'han fet moviments o operacions durant un temps determinat.

Com evitar una sanció d'Hisenda

Després de conèixer tot això, pot ser que et preguntis què pots fer si tens efectiu a casa i tems una sanció per part de l'Administració.

En aquest sentit, el millor que pots fer és incloure la quantitat total de diners que tens a l'esborrany de la Declaració de la Renda que envies a Hisenda. A més, també cal no crear dubtes sobre la seva procedència.