Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una família feliç amb un nadó i la imatge d'un ventall de diners a un costat

El nou permís que poden demanar els treballadors a Catalunya: fins a 28 dies seguits

El govern espanyol ha aprovat al Consell de Ministres una millora en el permís de lactància perquè el gaudeixin tots els treballadors

Fa uns dies, el govern espanyol va aprovar al Consell de Ministres una nova reforma relacionada amb el permís de lactància. Ara, els treballadors que tinguin un fill es podran absentar de la feina fins a 28 dies seguits.

Aquests també es poden dividir en dues parts de 14 dies, o d'acord amb “totes les possibilitats de gaudi”. Així ho han confirmat des del Ministeri de Treball. D'aquesta manera, el govern estén a tots els treballadors aquesta pràctica recollida als convenis col·lectius amb l'objectiu de millorar la conciliació.

Què és i en què consisteix el permís de lactància

El permís de lactància es coneix com a “Permís per a la cura del fill lactant”. Es tracta d'un dret recollit a l'Estatut dels Treballadors i el 2019 el govern espanyol el va ampliar tant per a homes com per a dones.

Consisteix que els treballadors puguin no acudir al seu lloc de treball durant una hora cada dia per fer-se càrrec del fill nounat. Això inclou els naixements, les adopcions o guardes per adopció, o acolliment múltiple.

¿Quina duració té aquest permís?

Els treballadors que ho requereixin poden gaudir d'aquest dret fins que el fill compleixi els 9 mesos. Si tots dos progenitors treballen a la mateixa empresa, es pot estendre fins als 12 mesos del nen. De manera general, se sol gaudir després del permís per naixement del fill, que dura un màxim de 16 setmanes actualment.

Està remunerat?

En aquest cas, cal destacar que el permís de lactància sí que està remunerat. És a dir, el treballador que s'hi aculli continuarà cobrant el mateix salari, que anirà a càrrec de l'empresa.

Des de l'Executiu noten que absentar-se una hora al dia del lloc de treball pot ser poc eficient. Per això, ja són molts els convenis col·lectius que contemplen poder agrupar els períodes.

A partir d'ara, el govern espanyol té com a objectiu permetre que qualsevol treballador, estigui o no cobert pel conveni, pugui sumar aquests dies. És a dir, que pugui gaudir de 28 dies seguits de permís durant l'any.