Imatge d'una persona ventant-se

Alerta per calor desmesurada a Catalunya: s'esperen temperatures de rècord a mig país

Catalunya viurà un episodi de temperatures abrasadores

La calor no cessa. Menys d'una setmana després de la segona onada de calor de la temporada d'estiu, demà, dimarts 18 de juliol, tornarem a viure un episodi de temperatures extremes. 

Aquest nou episodi serà molt més extrem que el de la setmana passada; segons alerten els meteoròlegs, es podrien superar les màximes i es podrien batre rècords. Per tant, demà, dimarts 18 de juliol, podria ser el dia més càlid de l'any.

Calor i xafogor extrema

L'arribada d'una massa d'aire càlida i seca, juntament amb l'elevada insolació de l'època de l'any són les principals causes de l'episodi de calor que comença avui, dilluns 17 de juliol, i que perdurarà fins dimecres, 19 de juliol. 

Aquest episodi extrem podria deixar valors mai vistos al territori, per la qual cosa el Meteocat ha activat diferents alertes. 

Predicció meteorològica per dimarts 18 de juliol
Demà, dimarts 18 de juliol, els termòmetres arribaran al seu màxim. | Meteocat

L'alerta vermella per perill molt alt és la que afectarà a més comarques. Concretament, 26 comarques estaran demà en alerta vermella. Aquestes són: la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, la Noguera, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès, el Segrià, el Pla d'Urgell, Garrigues, Urgell, Segarra, Anoia, Bages, Moianès, Osona, Garrotxa, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany, Selva i el Vallès Oriental

En aquests punts, s'espera que es registrin les temperatures més altes. Fins i tot es podrien batre rècords i convertir-se en les més altes de l'any. Les màximes, en aquests punts, superaran o estaran molt a prop dels 40ºC, s'espera que la màxima sigui de 43ºC a Lleida

Mapa amb les alertes per calor per dimarts 18 de juliol
Més de mitjà Catalunya estarà en alerta vermella. | Meteocat

L'alerta taronja per perill alt afectarà les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. En aquests punts, les temperatures seran lleugerament més baixes, la màxima serà de 36ºC.

L'alerta groga per perill moderat de temperatures extremes també estarà activada demà. Concretament, aquesta, afectarà el Montsià, el Baix Ebre, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf, el Barcelonès i el Maresme. En aquests punts, s'espera que la màxima sigui de 33ºC.

Tornen les nits caloroses

A banda de l'episodi de calor molt intensa durant les hores de sol, l'episodi també comptarà amb temperatura nocturna elevada durant les 2 pròximes matinades, sobretot la de dimecres. Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de situació meteorològica de perill per calor nocturna intensa. 

A banda, en alguns punts de les comarques del nord-oest, durant la nit de dimarts poden arribar tempestes acompanyades de ratxes fortes de vent. 

Dimecres, 19 de juliol, viurem un descens generalitzat de temperatures. La calor afluixarà notablement, encara que continuarà sent destacada en molts punts, sobretot a Ponent. Independentment, dimecres bufarà tramuntana amb màximes de 70 km/h a Girona. Amb tot, no serà fins dijous que les temperatures tornin al seu lloc habitual. 

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!