Mà d'un nen ingressat amb una via intravenosa.

Alerta per diversos casos d'hepatitis en nens: «És molt elevat»

L'hepatitis aguda d'origen desconegut ja afecta 82 nens des del gener

Alerta pels casos d'hepatitis d'origen desconegut en nens. No se saben els motius, però aquesta malaltia ha afectat 82 nens des del passat mes de gener. Aquests casos que s'han registrat al Regne Unit, Irlanda i Espanya, estan sota investigació per conèixer l'origen de la malaltia.

Els experts tenen sobre la taula diferents virus, agents tòxics o químics o fins i tot una raó autoimmune com a causants de l'hepatitis. Això sí, ara mateix són masses les incògnites per resoldre el misteri d'aquest tipus de malaltia que afecta els menors.

«La majoria de les hepatitis agudes, una inflamació significativa del fetge, són provocades per un d'aquests cinc virus: A, B, C, D i E. També poden ser causades per un agent tòxic, un químic o per autoimmunitat, quan les teves pròpies defenses ataquen aquest òrgan». Així s'expressa a 20minutos el doctor Vicente Carreño, president de la Fundació per a l'Estudi de les Hepatitis Virals (FEHV).

Analitzen la relació de l'hepatitis amb el coronavirus

S'ha vist «un tipus d'adenovirus i fins i tot el coronavirus» després de la malaltia d'alguns d'aquests nens, però «no representen ni de bon tros tots els malalts. En la majoria dels afectats, l'origen continua sent un misteri i comportarà molta feina desxifrar-ho. No sabem realment què és», exposa.

Una nena amb mascareta
Fins a 82 nens europeus estan afectats per l'hepatitis aguda d'origen desconegut des del gener. | Pexels (Tima)
 

Els metges estan analitzant la relació d'aquests casos d'hepatitis aguda greu amb el coronavirus. A més, s'ha observat al Regne Unit «un augment en l'activitat dels adenovirus, que circulen juntament amb la SARS-CoV-2».

«Si fos un virus transmissible, que pot ser, hi ha una cosa curiosa. Hem de tenir en compte que s'ha diagnosticat a tres països diferents amb molta distància i s'ha descartat que els nens afectats haguessin fet viatges entre aquests territoris», apunta l'OMS , ja que s'han registrat «72 casos al Regne Unit, 5 a Irlanda i 3 a Espanya».

▶️ El Gobierno se prepara para la llegada de una nueva pandemia

El cas és que no es descarta l'opció que els casos s'hagin donat per diferents motius. «És possible que hi hagi diverses causes, que hagi coincidit que alguns nens tinguessin una toxicitat per un fàrmac. Poden passar diferents coses, perquè el quadre clínic final és comú a tot allò que agredeix bruscament el fetge», explica el president de la FEHV.

«El percentatge de trasplantaments és molt elevat»

Sobre els símptomes, són gairebé similars als d'una hepatitis estàndard. «El quadre clínic de la malaltia en si és comú a totes les causes, no hi ha cap diferència, aquest és el problema que tenim. El produeixen molts agents i no pots saber exactament quin d'ells és», sosté Carreño.

Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient
Un dels símptomes de l'hepatitis aguda d'origen desconegut és un quadre gastrointestinal. | GTRES
 

«Potser el que pot ser un tret diferencial és que aquests nens han començat amb un quadre gastrointestinal, essencialment amb diarrea, nàusees i dolor abdominal. Posteriorment o simultàniament apareix l'hepatitis, amb un augment molt important en les anàlisis de les transaminases», explica.

Alhora, és normal que els nens notin «molt cansament, coloració groga de la conjuntiva de l'ull, orina molt fosca o deposicions blanquinoses».

En relació amb el tractament, la majoria de les hepatitis agudes per virus es curen soles, «entre el 80 o el 90%». Això sí, es poden utilitzar fàrmacs per alleujar els símptomes, com analgèsics i antivirals específics.

Dues nenes amb motxilla escolar
Expliquen si aquest tipus d'hepatitis només es dóna en nens. | GTRES

Sobre els nens malalts, sis dels 74 afectats al Regne Unit i un a Espanya han necessitat un trasplantament, el que representa un 8% al territori britànic. «És un percentatge probablement massa elevat per ser una hepatitis aguda vírica normal i no hi ha una explicació per això. Per exemple, amb virus A, per necessitar un trasplantament, s'ha de tractar d'una hepatitis fulminant i només es dóna en un cas de cada mil», explica.

Per què aquesta hepatitis només afecta els nens?

«Per descomptat, si és un virus el que està provocant-ho, es pot donar en adults o nens. El que passa és que, com que ignorem el que és, no sabem si pot afectar adults o no», afegeix sobre el fet que l'hepatitis aguda afecti només els nens.

Parlant dels menors, Carreño apunta que hi ha alguns més susceptibles de patir-la que d'altres. «Els nens amb dèficit immunològic, amb algun problema en el sistema defensiu, en tractament oncològic... poden patir la malaltia de manera més greu o adquirir-la amb més facilitat», finalitza.