Alerta per la possible crescuda sobtada del riu Llobregat

S’ha augmentat el cabal de sortida del pantà de la Baells per gestionar les pluges i s’ha avisat a tots els municipis de la llera des de l’embassament fins a la desembocadura del riu

El pantà de la Baells ha iniciat un augment del cabal de sortida de l’embassament per tal de gestionar possibles avingudes a causa de les pluges que cauen aquest dimecres i que faran créixer encara més un pantà que està al límit de la seva capacitat. Així ho informa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que explica que el riu Llobregat podrà arribar a créixer fins a nivells poc habituals i inundar parcel·les rústiques.

De fet, des de Protecció Civil, a través del Cecat, s’ha enviat un avís a tots els municipis de la llera del riu Llobregat des de Cercs, on es troba el pantà, fins al Prat del Llobregat, on hi ha la desembocadura, demanant que s’extremin les precaucions a punts baixos, accessos i activitats properes al riu.

Es calcula que els cabals alliberats des del pantà es mantindran al llarg de les properes hores d’aquest dimecres, però es podrien veure augmentats segons l’evolució de les pluges. Per la seva banda, Protecció Civil manté activada la prealerta del Pla Inuncat davant de noves precipitacions.

Fins quan seguirà plovent?

Tot i que el plat fort del temporal de pluja ha tingut lloc aquesta matinada i matí, la previsió és que, al llarg de tot el dimecres, segueixin caient precipitacions entre les comarques de Barcelona i Girona, Pirineu i Prepirineu. De fet, a la serralada pirinenca es poden acumular al voltant de 100 l/m² en tot l’episodi.

Per aquesta raó, i tenint en compte que el terreny està molt moll i ja no drena més, es preveu que els rius aportin força més aigua al pantà de la Baells, que ja es troba quasi al 94% de la seva capacitat, raó per la qual s’ha d’alliberar més aigua. La bona notícia és que a les cotes altes del Pirineu les precipitacions són en forma de neu i no baixaran riu avall. Una situació que s’allargarà durant tot el dimecres però que no tindrà continuïtat dijous, quan les pluges ja hauran marxat.