Imatge de molta contaminació per pols sahariana a Barcelona

Alerta a tot Catalunya per un episodi d’alta contaminació: la pols sahariana no dona treva

Els nivells de partícules PM10 són molt elevats a gran part del territori

La Generalitat de Catalunya, a través de Medi Ambient, ha declarat l’alerta per un episodi d’alta contaminació a tot el territori a causa de la presència d’elevats nivells de partícules PM10. Aquesta situació es deu a la gran quantitat de pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica que ens afecta des de fa dies i que continuarà amb nosaltres encara aquesta setmana.

De fet, aquest dilluns ja vam tenir un temporal de llevant amb pluja de fang a tot arreu que ho va deixar tot ben brut i, tot i que la borrasca ja marxa, la pols sahariana continua amb nosaltres amb temperatures altes per l’època, ja que els vents del sud ens continuen enviant aquesta pols en suspensió. 

Precisament, 27 estacions de mesura de contaminació ja van superar el límit permès de partícules PM10 el dilluns, amb les dades més preocupants en poblacions com Barcelona, Berga, Manlleu o Montcada i Reixac, entre d’altres, on es va superar el doble del límit permès.

Recomanacions davant l’episodi d’alta contaminació

Davant d’un episodi d’alta contaminació com el que estem vivint, la Generalitat de Catalunya fa una sèrie de recomanacions. Concretament, es recomana a la ciutadania evitar desplaçaments innecessaris, especialment en hora punta. També es demana fer desplaçaments amb bicicleta, a peu, amb transport públic o qualsevol altre vehicle no contaminant, per tal de reduir l’emissió de gasos. En cas de no tenir cap altra opció que agafar el nostre vehicle privat contaminant, es recomana que s’intenti compartir cotxe i fer una conducció eficient.

Pel que fa a les administracions, sobretot a les locals, es demana que informin de la situació a tota la ciutadania i que fomentin les pràctiques menys contaminants per tal de reduir l’emissió de gasoscontaminants durant tot l’episodi. També es demana als consistoris que activin els seus protocols per nivells elevats de contaminació, entre altres mesures.

Finalment, es demana a les empreses que evitin desplaçaments innecessaris i que es fomenti el teletreball. També es recomana que es fomenti la mobilitat neta dels empleats i que aquests comparteixin vehicle per desplaçar-se a la feina, entre altres aspectes com, per exemple, tenir convenis específics per fer front a situacions com aquestes.