YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Salut no descarta que s'hagin de fer vacunacions periòdiques contra la Covid-19

La doctora Cabezas preveu arribar al 40% de persones immunitzades contra el coronavirus al juny

Una sanitària rep la vacuna a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona el dia de Reis
La doctora Cabezas preveu que a l'estiu un 40% de la població s'hagi vacunat contra la Covid-19. | ACN

La subdirectora general de Promoció de la Salut i responsable del programa de la vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, Carmen Cabezas, no ha descartat que la vacunació contra el coronavirus s'hagi de repetir cada any, com es fa amb la de la grip, actualitzant-la a noves variants. Ho ha dit en una entrevista al programa 'El Món a RAC 1', en què ha explicat que «és una opció que hàgim de fer vacunacions periòdiques com es fa amb la grip, però ja no serien dues dosis, segurament seria una única dosi, fent de 'booster', de recordatori de la nostra resposta immunitària, adaptada a les noves variants».

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així mateix, Cabezas ha assenyalat que la previsió amb què treballa el Departament de Salut és arribar al 40% de la població vacunada contra la Covid al juny. En aquest sentit, però, ha dit que tot «depèn molt del nombre de dosis disponibles». Si més no, s'ha mostrat esperançada perquè aquest 40% inclouria la gent de més risc, sigui per edat o per patologies. Les previsions poden canviar si augmenta la disponibilitat de dosis i de vacunes i si es modifiquen certs protocols, com la limitació a 55 anys de la vacuna d'AstraZeneca.

Vacunació simultània de diversos col·lectius

Cabezas ha explicat que ara s'estan vacunant simultàniament diversos col·lectius. Entre ells els de majors de 80 anys, que ha insistit que estaran vacunats al març o potser «una miqueta abans». En aquest cas, ha explicat que és l'atenció primària qui es posa en contacte amb les persones per concertar una cita. El mateix per als grans dependents, tot i que en aquests casos es fan desplaçaments al domicili. A més, s'està iniciant la vacunació a les persones trasplantades amb el vaccí de Moderna. En aquest cas ha demanat tranquil·litat perquè és la vacuna de la qual arriben menys dosis.

Paral·lelament, s'està administrant la vacuna d'AstraZeneca als col·lectius essencials. Un cop es completin tots aquests grups, Cabezas ha explicat que es vacunarà els majors de 70 anys, els majors de 60 i després els menors de 60 amb malalties de risc. A més, es vacunarà «de forma oportunista» als que tinguin entre 45 i 55 anys amb AstraZenca un cop s'acabi el col·lectiu de personal essencial. «Tot això ho volem fer abans de juny», ha manifestat.

Totes aquelles persones que no compleixin cap dels requisits d'aquests grups seran vacunats a partir del juny, quan podria començar la vacunació a la població general.

La revisió de la vacuna d'AstraZeneca

Sobre la limitació a 55 d'anys de la vacuna d'AstraZeneca, Cabezas ha considerat que s'acabarà revisant i s'ampliarà a 65 anys, però ha avisat que no serà de manera imminent, sinó que creu que s'esperarà a tenir els resultats d'estudis que s'estan fent als Estats Units. En aquest sentit, també ha anunciat que s'han començat estudis sobre la vacuna en menors a partir de cinc anys i on «segurament hi participarà algun hospital de Catalunya».

D'altra banda, Cabezas veu «prematur» parlar d'un 'passaport covid', ja que, tot i que s'ha fet amb altres malalties com la febre groga, no hi ha actualment una vacunació global que arribi a tots els països. Segons ella, la distribució és encara «molt injusta» i per això no es poden plantejar qüestions com aquesta.


Comentaris

envia el comentari