YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Comprova-ho: Els 3 símptomes ocults que et poden mostrar si tens la Covid-19

Un nou estudi ha centrat tota la seva atenció en els altres símptomes d'aquest coronavirus que poden revelar un terç addicional de casos

Dues sanitàries protegides preparant el material per realitzar proves PCR
Dues sanitàries protegides preparant el material per realitzar proves PCR | Àngel ullate

La Covid-19 continua estant molt present en la vida diària dels ciutadans. Lamentablement són moltes les víctimes que s'ha cobrat aquesta pandèmia al voltant de tothom i els experts continuen investigant sobre aquest virus tan contagiós.

Des que va arribar la Covid-19 són molts els símptomes que se li han atribuït. La febre, la tos i la pèrdua d'olfacte formen part de la tríada clàssica de símptomes d'aquesta malaltia. No obstant això, un nou estudi ha centrat tota la seva atenció en els altres símptomes d'aquest coronavirus que poden revelar un terç addicional de casos.

Segons el recollit pel King's College de Londres en la seva recerca, un terç dels contagiats per Covid-19 no van experimentar cap dels tres símptomes habituals durant els primers dies de la infecció.

Una llista més extensa

Aquest estudi, realitzat sobre 122.000 adults al Regne Unit a través de l'app 'ZOE COVID Symptom Study', ha revelat que limitant la detecció a tos, febre i anòsmia només apareixen el 69% dels casos. Si aquesta llista de símptomes s'amplia a set, es detectarien el 96 per cent. La simptomatologia en la qual aquest estudi ha posat el focus d'atenció, a més de la clàssica tríada, té a veure amb la fatiga, el mal de cap, la diarrea i el mal de coll.

Aquests símptomes ja s'havien identificat associats amb el SARS-CoV-2. De fet, el ministeri de Sanitat espanyol ja els havia identificat dins d'una llarga llista, però els havia recollit com a poc freqüents. Ara, l'estudi britànic els subratlla com a importants.

Aquesta recerca del King's College de Londres ha destapat que alguns d'aquests símptomes apareixen primer. El mal de cap i la diarrea es donarien en els primers tres dies de la infecció, mentre que la febre ho faria fins al setè. De fet, un 31 per cent de les persones infectada per Covid-19 no van tenir febre, tos ni anòsmia en les primeres etapes de la infecció, quan el virus es transmet més.

Els experts van fer un model per a conèixer quina proporció de positius es descobreix amb cada simptomatologia durant els primers dies del contagi. Quan es limita a tos i problemes de respiració, s'identifiquen un 46 per cent dels positius. Si s'agrega febre, la proporció de positius augmenta a 60 per cent, mentre que amb l'anòsmia el percentatge creix al 69 per cent.

Quan a aquesta llista se sumen els casos de fatiga i mal de cap, els positius identificats augmenten a 92 per cent. Segons els investigadors aquests dos símptomes es donen en moltes altres malalties, però han fet una crida perquè es tinguin en compte dins dels models de detecció, en combinació amb uns altres. No cal descartar res

A més d'aquesta simptomatologia, altres recerques sobre l'assumpte han mostrat que també hi ha símptomes poc freqüents com les esgarrifances, la pèrdua d'apetit o els dolors musculars que estarien relacionats amb aquest contagiós virus.

«Sabem des del principi que amb només centrar-se en la tríada clàssica de tos, febre i anòsmia es perd una part important de positius», assenyala Tim Spector, un dels participants en la recerca. «Identifiquem l'anòsmia com a símptoma al maig i això va portar a les autoritats a afegir-la a la llista», afegeix. «Ara és clar que hem d'ampliar la llista», agrega. I és que a mesura que passa el temps es coneix millor aquest virus que s'ha expandit al voltant de tothom en poc més d'un any.

Amb les esperances posades en la campanya de vacunació, la societat confia que el virus vagi perdent virulència i a poc a poc es pugui recuperar la nova normalitat.


Comentaris

envia el comentari