Dos sanitaris a un hospital

Salten les alarmes: Espanya detecta el primer cas de còlera en 40 anys

Es tracta d'una noia de 17 anys que va beure aigua contaminada d'una aixeta a una finca de Toledo

La Junta de Castella-la Manxa està investigant un cas autòcton de còlera, el primer a Espanya des de fa més de 40 anys. La infectada és una noia de 17 anys que va beure aigua d'una font no potable. Ara, les autoritats han precintat la finca en qüestió, a la província de Toledo.

El govern de la comunitat ha activat el protocol per detectar-ne l'origen i aïllar l'agent patogen. Així, la Junta ha procedit a precintar la finca mentre s'analitzen les mostres tant de la víctima com de la resta de visitants de la finca.

La noia és una veïna de Madrid que havia passat el cap de setmana en aquest habitatge, a la província de Toledo, amb altres persones. Va començar a trobar-se malament, i després de fer-li les proves van detectar una infecció de còlera. Es tracta d'una malaltia bacteriana intestinal molt contagiosa.

S'extremen les precaucions

La noia infectada va contraure la malaltia en consumir aigua de l'aixeta de la propietat. Així ho han confirmat fonts del govern regional, tot esperant les conclusions de la investigació. Ara per ara, la prioritat és detectar l'origen de l'aigua, que previsiblement procedeix d'un pou. 

Aixeta amb aigua corrent.
La noia es va contagiar bevent aigua contaminada d'una aixeta | CatalunyaDiari

La víctima ja ha estat donada d'alta després d'un breu ingrés hospitalari, i estan analitzant si hi ha més afectats. Es tracta del primer cas autòcton de còlera a Espanya des del 1979. I encara que no és un cas greu, s'ha precintat la finca per assegurar que no s'estén a la resta de la població.

El còlera és una malaltia infecciosa causada per un bacteri, que causa diarrees, rampes i debilitat. En molts casos el pacient pateix els símptomes de forma lleu, fins i tot asimptomàtica. Però en altres casos pot desencadenar conseqüències greus, inclosa la mort.

Risc molt baix a Espanya

El cas de còlera autòctona detectat a Espanya després de quatre dècades és aïllat i sense risc per a la població. De fet, així ho asseguren els experts epidemiòlegs, segons els quals seria molt difícil un contagi massiu. Només una catàstrofe provocaria la contaminació de les xarxes de sanejament a Espanya.

El còlera es contagia per contacte directe entre dues persones i per la contaminació de les xarxes d'aigua i els aliments. Les epidèmies de còlera es donen a països que no tenen una xarxa sanitària i controls eficients. Per tant, no és el cas d'Espanya, on el risc perquè passi és molt baix.

Segons dades de l'OMS, cada any hi ha entre 1,3 i 4 milions de casos de còlera al món i entre 21.000 i 143.000 morts. La gran majoria dels casos apareixen en països subdesenvolupats. En tot cas, el cas detectat a Espanya ha de ser tractat amb totes les precaucions.

Els dos casos precedents

A Espanya es van registrar dos brots de còlera en 1971 i en 1979, i des de llavors només hi ha hagut algun cas importat. El brot detectat l'any 1971 va afectar set pacients, hi va haver mig centenar de sospitosos, i va obligar a vacunar prop de 600.000 persones. No obstant això, el cas va ser amagat pel règim franquista.

Imatge de la Guàrdia Civil en una actuació a Tarragona, al Tarragonès
Les autoritats han precintat la finca | Àngel Ullate

Més tard va aparèixer un altre focus a Melilla, que es va estendre ràpidament a Màlaga i Barcelona. A Màlaga hi va haver 141 casos i 70 a Barcelona. Després es van detectar casos aïllats a Navarra, Granada, Sevilla, Jaén, Còrdova i Ceuta, amb un total de 264 contagiats.

En aquests casos, la via de transmissió va ser el contacte directe i la contaminació d'aigües i aliments. Cal tenir en compte que aleshores Espanya no disposava d'una xarxa de sanejament com ara. Tot i això, ara les autoritats estan prenent totes les precaucions perquè el brot no s'estengui.