Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona mirant cap a un costat amb la mascareta posada.

La setena onada ja és aquí: es dispara la Covid-19 a Catalunya

La Covid-19 es torna a notar als centres mèdics

La Covid-19 semblava acabada, pràcticament reduït a uns quants casos sense gaire importància. Però la situació no és tan bonica com alguns la van voler pintar. La setena onada ja ha arribat i s'espera un augment de la incidència al llarg de l'estiu.

Només cal comprovar el fort creixement de la transmissió, que ja es deixa notar als hospitals i centres d'atenció primària. Les autoritats sanitàries sospiten que el pitjor encara ha d'arribar. Tot i això, confien que l'alta immunització de la població pugui frenar la incidència.

La Covid-19 continua sent un perill, sobretot, entre els grups de població més vulnerables. Entre ells, hi ha les persones d'edat avançada, les immunodeprimides o les no vacunades. La investigadora del Grup de Biologia Computacional de la UPC Clara Prats sosté que «no seria un bon moment per anar a dinar a casa de l'àvia».

Dos sanitaris a un hospital
La Covid-19 deixa una elevada quantitat d'ingressos en hospitals | EP

Les dades són a la vista. En els últims quatre dies el Ministeri de Sanitat ha registrat més de mil hospitalitzacions per la Covid-19. En total, els centres hospitalaris tenen 7793 pacients amb la malaltia.

Per la seva banda, la incidència acumulada, en les dues últimes setmanes, en majors de 60 anys es col·loca en 653 casos per 100.000 habitants. Suposen 63 punts més respecte a fa una setmana, així que l'escalada és evident i amb poques possibilitats de frenar-la. Hi ha dues comunitats que ja superen els 1000 punts, com són les Canàries i Madrid.

Les dades que té Sanitat no són del tot fiables. En els últims set dies, han comptabilitzat 98 507 positius.

Aquestes xifres només inclouen els pacients que acudeixen al metge i que presenten un pitjor estat. Gairebé la meitat corresponen a persones de més de 60 anys. Per la seva banda, les morts es van elevar fins a 365.

En la situació actual del virus, tot fa indicar que ens trobem a les portes de la setena onada. Prats assenyala La Vanguardia que «no és una onada clàssica, sinó una pujada significativa de casos en forma d'onada». Pel comportament de l'epidèmia, se sabia que «en algun moment pujaria, però no sabíem quan».

Arriba en una època en què s'intensifiquen les reunions socials. «Hi ha concerts multitudinaris, festivals a les escoles i la revetlla de Sant Joan. Les trobades interpersonals estan darrere dels increments de contagis», recorden.

A més, es donen un parell de circumstàncies difícils de controlar. D'una banda, incideixen en la pèrdua de la immunitat que van aportar les vacunes i l'aparició dels llinatges BA.4 i BA.5 d'òmicron. Aquestes subvariants són més transmissibles i tenen la capacitat d'infectar en menys temps.

Una sanitària vacunant una dona
Una dona rep la vacuna contra la Covid-19 | Canva

 

La Covid-19, controlada gràcies a la vacuna

La Covid-19, malgrat tot, s'està controlant gràcies a les vacunes. Els experts coincideixen que l'impacte d'una setena onada serà menys potent que el de la cinquena, que es va registrar l'estiu passat. Hi ha constància que la tercera punxada està protegint la població de més edat.

De moment, l'ocupació de llits per la Covid-19 es col·loca al 6,3% al conjunt d'Espanya. Només per sobre de la mitjana se situen Madrid, Castella-la Manxa, Euskadi i Catalunya. Per la seva banda, les UCI es troben al 4%.

Hi ha molts dubtes sobre el que pot passar a partir de la tardor. Tot dependrà de «la immunitat que hagi adquirit la gent», apunta Prats. Explica que el virus ha evolucionat a «base d'onades i sembla clar que així seguirà».

Un altre detall que cal tenir en compte amb la Covid-19 és l'aparició de noves variants. No hi ha la garantia que les vacunes actuals siguin capaces de contrarestar els efectes de les variants que vagin sorgint.