Onada

Risc 'molt alt' de tsunami a Espanya: tindria conseqüències «catastròfiques»

Espanya podria patir un catastròfic tsunami abans del que pensem

Alerta a Espanya després del que s'ha publicat durant les últimes hores a diferents mitjans internacionals. I és que el programa TsunamiReady  de la UNESCO ha alarmat sobre el sorgiment de tsunamis a la mar Mediterrània.

Aquest programa té com a objectiu informar municipis i comunitats sobre plans de sensibilització de les poblacions. El seu sistema engloba un sistema mundial d'alerta i la creació d'una cartografia amb tots els punts de risc.

El cas és que són 12 consells que han anat sent ampliats des que la UNESCO va fixar el primer programa d'alertes al Pacífic. Ho va fer cap a l'any 1965.

tsunami
Els tsunamis han colpejat les costes del Japó, dels EUA, del Canadà i del Xile | TWITTER

Són milers les localitats del Carib, del Pacífic i de l'oceà Índic que són al Tsunami Ready. La UNESCO (agència de l'ONU per a l'educació i la cultura) va crear el 2019 un simulacre d'alerta de tsunami. I van participar en aquest fins a 800 000 persones al Carib.

Hi ha un risc de tsunami real a Espanya?

Tots ens hem preguntat de vegades si el nostre país podria patir un tsunami, tal com ha passat al Pacífic. Ho hem vist diverses vegades, sigui al Japó o a Indonèsia. Però, considerant les nostres latituds, sempre s'ha tingut la creença que és molt difícil que un fenomen així passi de debò.

Tsunami
L'amenaça d'un possible tsunami a les costes espanyoles és completament real | PIXABAY

Doncs per als incrèduls d'aquesta possibilitat de tsunami a Espanya tenim males notícies. Hi ha risc que hi hagi un tsunami a prop d'Espanya?

Les opcions que es produeixi un tsunami en els pròxims 30 anys a la Mar Mediterrània, són «molt altes», segons mostren les estadístiques de la UNESCO.

Els experts en la matèria donen la veu d'alarma sobre el que fan les autoritats dels països banyats per la Mar Mediterrània. I és que aquests subestimen el risc de tsunami, per això, les poblacions no veuen possible, en certa manera, que algun els pugui afectar en el futur.

«Les probabilitats són molt altes i hem d'estar preparats»

La veritat és que si s'arriba a produir, les onades arribarien al metre d'alçada i 700 de fons. Per si no n'hi hagués prou, les conseqüències d'aquest fenomen podrien ser «catastròfiques».

«No hi ha un 100% de probabilitats que passi, però aquestes són molt altes i hem d'estar preparats». Així ho explica el secretari de la Comissió Oceanogràfica (COI) de l'UNESCO, Vladimir Ryabinin.

Tsunami
Tal com va passar al Japó, Espanya podria patir un catastròfic tsunami | CEDIDA

La realitat és que hi ha 40 zones costaneres de 21 països que tenen el reconeixement de l'UNESCO per estar a punt per patir un tsunami. Aquest assumpte serà un dels que es tractin a la pròxima reunió de l'ONU a Lisboa. Aquesta se celebrarà el pròxim 27 de juny.

Les recomanacions dels experts si et sorprèn un tsunami

Cal assenyalar que el 70% d'aquests fenòmens tenen lloc per moviments sísmics. Succeeix el 20% de les ocasions per l'activitat d'un volcà i el 10% són causats per fenòmens meteorològics.

Aconsellen tenir localitzat el lloc més alt del municipi i el camí per on arribar de forma més ràpida. Sobretot, cal tenir especialment cura si es viu en un lloc proper al mar i si, de sobte, es nota una pujada o baixada inesperada de la marea.

Alhora, cal saber que, amb qualsevol altre fenomen (com els terratrèmols o els volcans), cal fixar un punt de reunió amb familiars i amics. I, per tenir-ho tot controlat, ajuda molt tenir un kit d'emergència per a aquests casos.