Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa

Pedro Sánchez anuncia un canvi històric a la factura de la llum

El Govern espanyol aprovarà dissabte una rebaixa del 10 al 5% de l'IVA a la factura de la llum

El president del Govern, Pedro Sánchez, acaba d'anunciar una rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5%. Ho ha fet al Congrés dels Diputats, on ha anunciat l'aprovació de mesures per pal·liar els efectes de la crisi econòmica. Les mesures inclouen la rebaixa de la factura de la llum.

El Consell de Ministres aprovarà aquest dissabte un decret amb mesures per fer front a la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna. Així ho ha confirmat el president Sánchez, que ha donat alguns detalls sobre les mesures. La més cridanera ha estat aquesta rebaixa del 5% a la factura de la llum.

Aquest matí s'està celebrant la sessió de control al Govern a la seu parlamentària. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha reclamat al president del Govern mesures per pal·liar la crisi. Sánchez ha aprofitat per anunciar un paquet de mesures que inclou una rebaixa del preu de la llum.

Canvi de direcció del Govern espanyol

El Govern aprovarà un pla anticrisi aquest dissabte, en una reunió extraordinària del Consell de Ministres. Els socis de Govern encara estan acabant de negociar els detalls d'aquestes mesures. De moment, però, el president ja ha anunciat una rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5%.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, havia demanat al president que complís el que havia promès i que apugés els impostos a les grans fortunes i a les elèctriques. Ha estat aleshores quan Sánchez ha pres la paraula per fer l'anunci. Es tracta d'un canvi històric i un canvi de direcció a la política del Govern.

Pedro Sánchez en un discurs.
El president ha anunciat una rebaixa de l'IVA de la llum | EuropaPress

Perquè l'Executiu de Sánchez va rebutjar baixar més l'IVA de la llum a l'últim decret anticrisi. Va descartar així la proposta de l'oposició encapçalada per Alberto Núñez Feijóo. El Govern s'agafava a la petició de la Comissió Europea d'evitar, fos com fos, més baixades d'impostos.

En una carta, la CE recordava que «les reduccions de l´IVA tenen un mal historial a l´hora de convertir-se en baixos preus per als consumidors». I ho argumentava dient que «les retallades fiscals es poden veure compensades per l'augment de les tarifes per part dels proveïdors».

Maniobra de distracció?

El president ha demanat a Gabriel Rufián que «en lloc de criticar donin suport a aquest decret en benefici de les famílies». El portaveu d'ERC havia advertit a Sánchez que la inflació «pot devastar el Govern i els seus aliats parlamentaris». El president ha anunciat la seva ferma decisió d'esgotar la legislatura.

El seu afany, ha dit, és «protegir les famílies que estan patint les conseqüències de la pandèmia i de la guerra». També «avançar en conquestes de drets i llibertats». El president ha mostrat la seva confiança quant al fet de poder contrarestar els efectes de la pujada de preus derivada de la guerra.

L'anunci de Pedro Sánchez es produeix només uns dies després de la derrota electoral a Andalusia. El PP veu la rebaixa de la llum com una maniobra de distracció davant la derrota per als socialistes a la comunitat autònoma. En tot cas, caldrà veure quin efecte té la mesura a la butxaca dels espanyols.

Perilla la legislatura

Fa mesos que el Govern intenta aconseguir una rebaixa del preu de la llum, però fins ara cap de les seves mesures ha funcionat. L'any passat ja van aprovar una rebaixa del 21% al 10%, però no va resultar. Ara, després de diverses reticències, han accedit a fer una nova rebaixa fins al 5%.

El decret que el Govern aprovarà dissabte és una ampliació del que ja va aprovar al mes d'abril. En aquella ocasió es va impulsar una bonificació de 20 cèntims per litre de benzina, que tampoc no ha frenat l'alça de preus. El límit al gas aprovat fa poc per frenar el preu de la llum tampoc no ha funcionat.

En aquesta tessitura, el Govern està assetjat pel problema d'inflació i aquest matí s'ha visualitzat al Congrés. Hi ha veus que posen fins i tot en qüestió que Sánchez pugui finalitzar la legislatura. Sánchez i els seus han decidit estrènyer les dents i donar un cop de timó.