Primer pla de Pedro Sánchez.

El pla del Govern espanyol contra la crisi: xec de 300€ i nou descompte a la gasolina

La vicepresidenta del Govern espanyol i la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha confirmat que ja s'estudien noves mesures i ajudes

Després de les conseqüències econòmiques produïdes per la pandèmia de la Covid, i més tard per la guerra entre Rússia i Ucraïna, Espanya ha entrat en una crisi marcada per la inflació. Els preus de serveis bàsics com la llum o la benzina s'han disparat i, per tant, ha passat el mateix amb els preus de moltes altres coses.

Les famílies es veuen obligades a pagar més per les coses simples i quotidianes. Agafar el cotxe, posar l'aire condicionat o la calefacció, omplir fins i tot la cistella de la compra, costa ara més que fa uns mesos.

És per això que el Govern espanyol ha anat adoptant en els últims mesos una sèrie de mesures anticrisi per ajudar la població espanyola en aquests moments complicats.

Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa
El Govern de Pedro Sánchez ha anat adoptant una sèrie de mesures contra la crisi a Espanya. | Europa Press
 

Les noves mesures que podria aprovar el Govern espanyol

Fins ara ja s'han anat introduint una sèrie de mesures per intentar pal·liar la crisi econòmica produïda.

És el cas de les ajudes al pagament del lloguer per als joves menors de 35 anys, el descompte de 20 cèntims en el preu de la benzina, les rebaixes a la factura de la llum, etc.

No obstant això, no sembla haver estat suficient. Els preus no deixen de pujar i cada cop més famílies es troben en situacions límit. És per això que el Govern de Pedro Sánchez està disposat a ampliar el seu pla anticrisi.

De fet, se sap que ja s'està negociant aquesta ampliació amb noves mesures perquè la població espanyola se'n pugui beneficiar. Concretament, s'han posat damunt la taula tres punts:

  • Un xec de 300 euros per a les famílies en situacions més vulnerables.
  • Una millora en el descompte de la benzina.
  • Una reducció de la meitat del preu del transport.

Ajudes a la població en els àmbits més afectats per la pujada de preus

Es tracta de mesures destinades a ajudar en aquells àmbits que més s'estan veient afectats. Sens dubte, el preu de la benzina ha estat un dels grans temes dels últims mesos. També la pujada del preu de la cistella de la compra.

Surtidor gasolina
El preu del carburant no para d'augmentar. | Canva
 

Les noves mesures podrien pal·liar una mica la pujada de preus i la crisi de les famílies, així ho ha afirmat la vicepresidenta del Govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a les seves xarxes socials.

Xec de 300 euros per als més vulnerables

«Per reforçar la protecció de la ciutadania, apostem per un xec de 300 euros per a les persones més afectades per la crisi com s'ha posat en marxa a França. Davant la pujada dels preus per la inflació, toca protegir les famílies i el seu poder adquisitiu», ha afirmat Díaz.

Es tracta, sens dubte, de la que seria la mesura estrella de l'ampliació del pla anticrisi. Una ajuda que ja es va aplicar a França i que ha ajudat milers de famílies.

Un carret de la compra ple al passadís d'un supermercat
Els preus augmenten als supermercats i costa més omplir la cistella. | CatalunyaDiari

 

En el cas del país veí, aquest xec s'ha donat a la població amb ingressos mensuals per sota dels 2000 euros. Tant treballadors com aturats o pensionistes.

En el cas de França, es tenia en compte la renda individual i no la del total de la unitat familiar. Caldrà veure, si se'n surt, com es gestionaria aquesta nova ajuda a Espanya. De moment se sap que es destinaria a les persones amb més risc.

Graduació del descompte a la gasolina segons el nivell de renda

Tenint en compte que el preu de la benzina continua sent una de les grans preocupacions a Espanya, una de les mesures va directament en aquesta direcció. Cal recordar que, fins ara, els combustibles tenen un descompte de 20 cèntims per litre.

Aquesta mesura vigent finalitza el pròxim 30 de juny, i per això el Govern espanyol ja planteja la manera, no només d'ampliar-la, sinó també de millorar-la.

«Proposem establir un mecanisme que permeti graduar la bonificació al preu de la benzina i del gasoil no professional segons el nivell de renda de les persones beneficiades», ha explicat Yolanda Díaz.

Rebaixa del 50% en el preu de l'abonament de transport

«Per avançar en la transició ecològica i una mobilitat sostenible, apostem per reduir el preu del transport públic. Davant l'augment del preu dels carburants, reduir un 50% l'abonament del transport», ha informat la ministra amb les paraules a les xarxes.

Així doncs, es tractaria d'una manera d'incentivar els conductors a deixar els seus vehicles de banda per apostar més pel transport públic. Tenint en compte el preu de la benzina, podria suposar un gran benefici per a totes aquelles persones que optin per fer-ho.

Es demana un esforç extra de les empreses energètiques

Evidentment, totes aquestes mesures suposen un gran desemborsament de diners del Govern. Yolanda Díaz ha explicat que es tracta d'una inversió perquè la ciutadania no carregui amb més impostos. És per això que s'hauria buscat una altra solució.

«Tota aquesta inversió social i ecològica no la pot pagar la ciutadania en aquest moment tan complicat. Les grans empreses energètiques han de fer una contribució extra. Proposem incrementar 10 punts el tipus de societats per recaptar entre 1.500 M i 2.000 M €», ha explicat.