Et fan arribar al mòbil un missatge de text fent-se passar per la teva companyia de telefonia. A simple vista tot sembla normal, però en realitat és una estratègia per apropiar-se de les teves dades. La Guàrdia Civil ha posat en alerta les últimes hores els clients d'una coneguda marca de telecomunicacions.
Avui dia, els delinqüents han trobat als SMS i als correus electrònics els canals adequats per realitzar les seves estafes. Lluny de reduir-se la incidència, sembla que amb el temps van a més les denúncies. I és que els estafadors saben rendibilitzar al màxim el seu enginy per enganyar les víctimes.
Para atenció al missatge fraudulent que podries rebre
Des de la Benemèrita han advertit recentment d'un intent d'estafa que afecta sobretot els usuaris de Movistar. A través de les xarxes socials avisen de la detecció de missatges de text falsos on els delinqüents suplanten la identitat de la companyia.
El seu contingut inclou un enllaç que ens redirigirà a una pàgina web molt similar a l'oficial de Movistar. Qualsevol pot ser víctima d'aquests estafadors, que cada cop tenen més perfeccionades les estratègies. En aquest cas, els que decideixin punxar sobre l'enllaç acabaran en una web fraudulenta on s'ofereix el suposat reemborsament d'una factura.
Els que no reparin a l'estafa acabaran introduint el seu usuari i clau d'accés pensant que es tracta d'un tràmit comú. Tot i això, el que estaran fent és proporcionar les seves dades confidencials als delinqüents. No es tracta de la primera ni l'última vegada que es fan passar per una companyia o organisme per aconseguir informació privada.
Delinqüents que es fan passar per la Guàrdia Civil
Fa unes setmanes, la Guàrdia Civil posava en alerta els ciutadans per una «nova campanya d'estafa» per mitjà de missatgeria instantània. Ho comunicaven a través del seu perfil a Twitter.
«Envien un missatge a través de WhatsApp suplantant el Grup de Delictes Telemàtics de la UCO demanant col·laboració», van escriure. Advertien, a més, que a continuació es posaven en contacte amb la víctima «suplantant un telèfon oficial». En aquesta trucada sol·licitaven al seu interlocutor que «s'instal·li un programari maliciós».
Gràcies a ell podrien accedir a totes les dades emmagatzemades a l'interior del telèfon mòbil. En aquest missatge, on es presentaven com a membres del Grup de Delictes Telemàtics, demanaven la col·laboració del ciutadà en qüestió. Seria per a «la desarticulació d'un grup criminal cibernètic».
Ordenaven als estafats que responguessin a «aquest WhatsApp mitjançant aquest xat tan aviat com sigui possible». Afegien que «el nostre Grup de Delictes Telemàtics li trucarà de forma immediata».
Com és habitual en aquest tipus de casos, procuren jugar amb l'emergència i fins i tot amb les amenaces. Asseguren que serien castigats de no contestar el missatge. «La no col·laboració davant de les autoritats és un delicte penal, ja que com a ciutadà espanyol té l'obligació de col·laboració amb les autoritats», van apuntar.
Des de la Guàrdia Civil detecten un repunt d'aquest tipus de situacions en els darrers temps. Per evitar les estafes digitals s'han proposat donar a conèixer les diferents estafes denunciades.
Es fan passar per empreses conegudes o entitats públiques
Els delinqüents, per tal d'aconseguir el seu objectiu, que sol ser l'apropiació de dades privades, són capaços de fer qualsevol cosa. En els darrers mesos han suplantat la identitat de conegudes empreses de telefonia, energètiques o fins i tot supermercats.
Però també intenten estafar les víctimes fent-se passar per entitats públiques, entre elles l'Agència Tributària o el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Les autoritats recorden que ningú no recorre a aquests canals de comunicació per traslladar-los aquest tipus de contingut.