Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Alerta d'Hisenda sobre les transferències que fan saltar les alarmes el 2024

Els pagaments o préstecs entre familiars s'hauran de declarar a l'Agència Tributària si no volem que ens posin una multa

En aquests darrers anys, Hisenda s'ha dedicat a lluitar contra el frau o l'evasió d'impostos. Durant els darrers mesos ha adoptat diferents mesures per combatre aquestes irregularitats. Els pagaments amb targeta de crèdit, les vendes en plataformes com Wallapop, les transferències bancàries, o els pagaments en efectiu en són algunes.

A aquestes mesures, se li suma ara la dels pagaments o ingressos que fem a familiars mitjançant bizum o transferència. Unes accions que l'Agència intentarà evitar, ja que té un contacte estret amb les entitats bancàries.

Per això, l'Agència Tributària alerta els usuaris d'aquestes accions perquè s'executin correctament. En cas de sobrepassar les quantitats permeses caldrà esmentar-ho a la declaració de Renda.

Quina quantitat he de declarar?

El límit per transferir diners al compte d'un familiar com a regal, préstec o deute pot contemplar una sèrie de sancions. La Llei 11/2021 no permet pagar més de 1.000 euros en efectiu . En cas de no complir amb la normativa, les sancions poden anar de 250 a 2.500 euros.

Els moviments o préstecs de més de 6.000 euros es notificaran a Hisenda. Totes les transaccions iguals o superiors als 10.000 també seran inspeccionades. Qualsevol moviment que es faci al banc per una quantitat de més de 3.000 euros també serà investigat.

Els traspassos dineraris entre familiars estaran subjectes a l'impost de successions o donacions, com si fos una herència. Caldrà pagar el corresponent impost segons la quantitat efectuada depenent de la comunitat autònoma.

Si el que volem és fer un préstec, ho haurem de declarar com a Impost de Transmissions Patrimonials. Es declara, però no es paga, simplement és una acció per regularitzar aquest ingrés.

Potser no et multen per fer un ingrés d'aquesta quantitat a un familiar, però ho poden fer quan hi hagi més d'un moviment. Qualsevol tipus de préstec o transferència encoberta pot comportar multes per part de l'Agència Tributària.

L'intercanvi de bitllets de 500 euros també s'ha de comunicar a l'organisme. Si l'ingrés d'aquests bitllets es fa a l'entitat bancària, Hisenda en pot analitzar la procedència.