Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto dels agents de la Guàrdia Civil.

Alerta a tot l'Estat per «l'estafa de la caixa»: si t'ofereixen això, truca al 062

La Guàrdia Civil adverteix sobre una nova estafa al nostre país

La Guàrdia Civil adverteix els ciutadans sobre l'estafa de la caixa, una activitat fraudulenta que podria comportar seriosos problemes a les víctimes. En cas de resultar damnificat cal posar-se en contacte amb immediatesa amb el 062.

En els últims temps, els ciberdelinqüents han recorregut amb molta freqüència als SMS o emails amb enllaços fraudulents. Sempre amb el propòsit de fer-se amb les dades personals o bancàries de les persones. Però de vegades, fins i tot gosen anar més enllà amb altres propostes més innovadores.

Per exemple l'estafa de la caixa. El presenten com una oferta de treball, on la víctima haurà de reenviar una sèrie d'articles que prèviament hauria rebut al seu domicili. El delinqüent li ofereix diners a canvi de rebre un paquet en nom seu, per després enviar-lo a un tercer.

Pot semblar una manera molt senzilla i ràpida de guanyar-se'n un extra, però en realitat et pot suposar un greu trastorn. Sobretot perquè es tracta d'una activitat fraudulenta que comporta una sèrie de problemes legals si es participa en aquest procés.

La Guàrdia Civil alerta de l''estafa de la caixa' en què no has de caure

L'avís de la Guàrdia Civil és clar. «T'ofereixen una oferta de treball perquè reenviïs articles que prèviament has rebut tu? No piquis», indiquen.

Expliquen que «en realitat t'estan utilitzant de mula de paqueteria i les conseqüències són molt greus». Recalquen que prendre part a l'estafa de la caixa suposa una col·laboració amb els estafadors.

No es tracta de la primera vegada que detecten aquest tipus de maniobres per part dels ciberdelinqüents. Amb anterioritat ja havien detectat altres casos en què s'arribava a oferir un 10% de comissió.

El 14 de febrer passat publicaven un vídeo on explicaven que «fer de mula és, bàsicament, blanquejar diners il·legals». Calculen que al voltant del 90% dels intermediaris estan vinculats amb delictes informàtics.

Quin és el paper de la mula?

La víctima és contractada per una persona o grup amb intenció que actuï com a intermediari en el procés de rentat de diners. Els delinqüents aconsegueixen els diners o béns de manera il·legal per mitjà de 'phishing' amb l'ànim de robar dades de les víctimes. També és possible que es puguin dur a terme un altre tipus d'estafes com ara atacs bancaris o frau a targetes de crèdit.

Quan els criminals reben els diners de manera fraudulenta contacten amb les víctimes. Els faran arribar aquests diners blanquejats als seus comptes bancaris perquè facin transferències als autors.

Si participen en aquesta acció, les víctimes passen a ser considerats col·laboradors d'un delicte. Però també s'exposen al possible robatori de dades personals. Sense oblidar-nos de les sancions econòmiques i les acusacions penals.

Campanya en l'àmbit internacional

L'Associació Espanyola de Banca pren part en una iniciativa europea amb diverses organitzacions per conscienciar sobre els riscos d'aquestes pràctiques. Actuar com a mula implica un delicte greu que fins i tot pot sancionar-se amb prou feines de presó.

Els experts aconsellen en tot moment fugir d'aquest tipus d'ofertes que ens arribin. A simple vista poden semblar propostes molt interessants en allò econòmic. Seria guanyar diners ràpids sense fer grans esforços.

Però des del moment que s'entra al joc ja ens poden considerar col·laboradors del delicte. A més, les víctimes fan una tasca destacada en exercir d'intermediaris. Tenen la missió de blanquejar uns diners que s'han obtingut de manera il·legal.

En cas de rebre qualsevol tipus de missatge dels delinqüents, no ho dubti i poseu-ho en coneixement del 062. Serà la manera d'evitar que no caiguin al parany més persones.