Imatge d'un passadís d'una farmàcia amb les prestatgeries plenes de productes i medicaments

Sanitat retira d'urgència un medicament molt venut a les farmàcies catalanes

L´Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha anunciat l´alerta sanitària

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha alertat de la retirada d'un conegut fàrmac a Espanya. Es tracta d'un medicament molt conegut, receptat per al tractament de l'osteoporosi i per  la manca de vitamina D. No dubtis a revisar els medicaments que tinguis a casa, per descartar que un d'ells formi part del lot retirat.

En concret, les autoritats han retirat diversos lots d''Àcid alendrònic/Colecalciferol Setmanal'. Es tracta d'un fàrmac del laboratori Stada, que preveu l'osteoporosi i la manca de vitamina D als ossos. El fàrmac prevé el trencament d'ossos que pateixen, per exemple, les dones amb l'arribada de la menopausa, ajudant alhora la reconstrucció.

A més, també conté colecalciferol, o cosa que és el mateix, vitamina D. Aquest actiu és indispensable per al cos, ja que promou la retenció de calci i ajuda a conservar els ossos en bon estat. La manca de vitamina D pot provocar osteoporosi i flaquesa muscular, de manera que el risc de patir caigudes i trencaments greus és més elevat.

Retiren diversos lots d'un conegut medicament per a l'osteoporosi

En concret, els fàrmacs afectats pertanyen als lots 10483, amb data de caducitat del 31/01/2023, i 10996, amb data de caducitat el 31/03/2023. També se n'ha vist perjudicat un tercer lot, el 10895, amb data de caducitat el 28/02/2023.

Detall de tres tipus diferents de pastilles
El medicament conté àcid alendrònic i colecalciferol | OCU

Tal com anuncia l'AEMPS, la retirada del producte és per un «resultat fora d'especificacions a l'assaig de valoració de colecalciferol». Per evitar possibles efectes secundaris, l'organisme ha ordenat retirar aquests fàrmacs del mercat. Un cop els tingui tots controlats, l'AEMPS els tornarà al laboratori.

Què és l'osteoporosi?

L'osteoporosi és una malaltia que afecta directament els ossos. Aquesta malaltia en provoca l'afebliment i augmenta la fragilitat de l'esquelet. Les persones que pateixen osteoporosi són més propenses a patir trencaments, ja que toleren molt malament les caigudes i els impactes.

La malaltia és molt comuna entre les dones que ja han experimentat la menopausa. Quan es produeix aquest episodi, els ovaris paren de generar estrògens, una mena d'hormones femenines que promouen la salut dels ossos.

És per això que, amb la menopausa, és molt més complicat mantenir l'esquelet en bon estat. En aquest sentit, les dones tenen més possibilitats de patir osteoporosi que els homes.

Els símptomes de l'osteoporosi

Tot i que, al principi, la malaltia no es relaciona amb cap símptoma en concret, si no es posa remei, pot desencadenar trencaments d'ossos. En els casos més greus, les fractures es poden produir amb la realització de qualsevol activitat diària, per exemple, en moure's. Els ossos també es poden trencar a conseqüència de cops i caigudes lleus.

Osteoporosi
L'osteoporosi pot provocar fractures als ossos | GETTY IMAGES

Segons recull la Societat Espanyola de Reumatologia (SER), el més freqüent en aquests casos són trencaments de maluc, canells i columna vertebral. A més de ser molt molestes, les fractures poden desencadenar altres malalties, com ara una reducció de la mobilitat o l'adquisició de postures encorbades.

El millor remei per tractar l'osteoporosi són els medicaments específics. No obstant això, hi ha pràctiques saludables que són de gran ajuda per aturar el progrés de la malatia. Menjar bé, practicar exercici regularment i deixar de fumar són algunes de les recomanacions per prevenir l'afebliment dels ossos.

A Espanya, s'han detectat 2 milions de casos d'osteoporosi en dones. Segons les dades de la Societat Espanyola de Reumatologia, s'estima que 1 de 4 dones postmenopàusiques pateix la malaltia.

Aquesta xifra s'incrementa un 40% a partir dels 70 anys. En el cas dels homes entre els 70 i els 79 anys, el percentatge d'afectats per osteoporosi és d'un 11,3%. L'organisme assegura que anualment es produeixen uns 25.000 trencaments a causa d'aquesta malaltia.