Un lladre amb guants negres forçant el pany d'una porta

Les marques dels lladres abans de robar al teu pis que haurien de posar-te en avís

Els serveix per saber si l'habitatge és un objectiu fàcil

Ens trobem ja en plena temporada de les vacances d'estiu. Aquesta és sens dubte una de les èpoques preferides dels lladres de cases i pisos per actuar. És per això que aquests sempre estan buscant la manera de fixar-se possibles objectius.

Així doncs, no és una novetat que els diferents cossos de policia alertin sobre les pràctiques dels amics de l'aliè. Solen alertar durant aquestes dates a totes aquelles persones que deixen el seu habitatge habitual per uns dies o setmanes. Un dels punts sobre els quals solen advertir és sobre les marques que deixen a les portes dels possibles objectius.

Tanmateix, és possible que coneguis que els lladres organitzats solien marcar amb certs dibuixos en les portes. Amb elles podien saber qui viu al pis o a la casa, o quin és el millor moment per actuar. També els serveixen per saber si hi ha objectes que valguin la pena sostreure.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Però la veritat és que la policia ha après ja de sobres aquest llenguatge que utilitzen els delinqüents entre ells. Per això han hagut d'anar desenvolupant una altra mena de metodologia. I és que volen utilitzar senyals cada vegada més petits i que siguin difícils de detectar.

Durant un temps es van estendre molt una mena d'objectes concrets per marcar si una casa està o no habitada. Parlem d'unes petites falques de plàstic que col·locaven en les mateixes portes de les cases. Aquest mètode, però, s'ha anat substituint per un encara més eficaç i gairebé indetectable.

Els Mossos d'Esquadra semblen haver confirmat que una nova forma de marcar les cases s'està estenent per Catalunya. El que estarien fent ara mateix molts lladres és posar un fil de cola en les portes. I ho fan en el seu primer contacte amb un possible objectiu.

Aquest petit i senzill senyal els acaba servint per confirmar si hi ha una bona oportunitat per actuar. El que fan és tornar l'endemà o després de tres dies i comprovar si segueix allà. És la millor manera que tenen de saber si aquest habitatge es troba, en aquests moments, habitat.

Diversos casos detectats en els últims dies han posat en alerta els Mossos

Segons publica 'El Caso', la policia catalana s'ha trobat amb aquest marcador en diverses de les seves últimes investigacions per robatori. Els preocupa especialment veure com s'han multiplicat aquestes a la província de Lleida.

Més concretament, les han detectat en diversos domicilis de la ciutat de Balaguer entre el 06 i el 20 de juny. En aquesta població, s'estan investigant almenys sis robatoris amb un procediment similar.

Els lladres van actuar un cop confirmar, gràcies a les marques, les hores en què estaven buides. Així mateix, haurien accedit a través del mètode del 'bumping', una clau adaptable. A més, en tots els robatoris, haurien actuat al matí.

També es creu que haurien actuat de la mateixa manera a Tremp, on podrien haver entrat en una finca. De fet, els investigadors van veure les mateixes marques que a Balaguer.

Una altra de les marques que utilitzen els lladres de cases

Però com diem, aquest no és l'únic mètode que utilitzen aquesta mena de delinqüents. Els petits trossos de plàstic solen posar-se en les escletxes de les portes. Si en tornar a passar els veuen a terra, poden confirmar que l'amo del pis ha obert la porta aquests dies.

Alhora, també solen col·locar petites boletes de paper a l'ull del pany. Si aquestes cauen o no cauen, els indica si algú ha entrat a l'habitatge i si podran robar-hi estant buida.