Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit

Mitja Espanya en alerta per la nova estafa que està circulant per Facebook: compte

L'Associació Espanyola de Consumidors ha donat la veu d'alarma sobre una nova estafa realitzada a la xarxa social

En una actualitat marcada pel digital, les estafes en línia s'han convertit en una preocupació constant. Sobretot, per a tots aquells usuaris que usen diàriament les xarxes socials.

Recentment, l'Associació Espanyola de Consumidors ha detectat una nova estafa a Facebook que genera alarma entre els internautes. Aquesta estafa està basada en l'etiqueta de notícies falses.

Aquesta és la nova estafa de què adverteixen els experts

L'estafa es fa a Facebook i es presenta de manera molt subtil. Els estafadors etiqueten els usuaris en publicacions que semblen ser notícies legítimes. De manera general, estan relacionades amb accidents.

Mans d'una dona utilitzant un telèfon mòbil tàctil, amb el fons de la imatge difuminat
Les xarxes com Facebook estan al punt de mira dels estafadors | Getty Images

Com indiquen l'Associació Espanyola de Consumidors, els titulars són alarmants. "Mira qui va morir" o "No m'ho puc creure ha tingut un accident" són alguns dels que es repeteixen més.

Les notícies van acompanyades d´un enllaç que pretén tenir accés al compte de Facebook. Com recorden des de l'Associació: "Si fem clic a l'enllaç no ens porta a un article de notícies".

En el seu lloc, "descarregarà codi maliciós al telèfon o a l'ordinador". Aquest "dona als pirates informàtics accés a la informació d'inici de sessió de Facebook". Així, obtenen imatges per delinquir o propagar l'estafa.

Com identificar i protegir-te davant aquesta estafa

Per evitar ser víctima d'aquesta estafa a Facebook és important estar atent a certs signes. Primer, desconfia de les publicacions que t'etiqueten a notícies que no has sol·licitat.

Mans sostenint un mòbil amb bombolles de diferents notificacions
Els delinqüents s'aprofiten dels titulars sensacionalistes | Getty Images

Si el titular sembla massa bo per ser veritat o extremadament alarmant, és probable que sigui una estafa. A més, verifica sempre la font de la notícia. Si no prové d'un mitjà de comunicació fiable, és millor no fer clic a l'enllaç.

D'altra banda, convé tenir en compte el següent:

  • Configura la teva privadesa: ajusta la configuració de privadesa al teu compte de Facebook per limitar qui pot etiquetar-te en publicacions. Això pot reduir significativament les possibilitats de ser víctima d'aquesta estafa.
  • Verifica la font: abans de fer clic a qualsevol enllaç, assegureu-vos que la notícia provingui d'una font fiable. Els estafadors sovint utilitzen llocs web que imiten mitjans de comunicació legítims.
  • No comparteixis informació personal: mai ingressis informació personal a llocs web que no coneixes. Els estafadors poden utilitzar aquesta informació per cometre fraus addicionals.
  • Reporta l'estafa: si trobes una publicació sospitosa, reporta-la a Facebook. La plataforma té mecanismes per investigar i eliminar contingut fraudulent.