Foto de diversos bitllets d'euro.

Alerta de l'OCU als jubilats i pensionistes espanyols amb estalvis al banc

Es troben amb un problema seriós quan decideixen deixar de treballar

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha volgut enviar una advertència als futurs jubilats. Incideixen en la necessitat d'arribar a la retirada en les millors condicions econòmiques possibles. Per això recorden com resulten d'essencials els estalvis per gaudir dels últims anys de vida sense gaires retallades.

Quan arriba el moment de posar el punt final a una carrera laboral, la majoria ho aposta tot a la pensió de la Seguretat Social. L'import es calcula segons el període de cotització. En principi hauria de ser una etapa d'allò més relaxada a la vida de qualsevol persona.

No obstant això, quan som joves, descuidem força el futur i no parem atenció a tot allò que està per arribar. Així ho reflecteix una enquesta realitzada per l'OCU a 1.521 persones entre 25 i 80 anys. Detecten una important manca de previsió a l'hora de complementar els ingressos de la pensió pública quan ens jubilem.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
L'OCU recomana no confiar-ho tot a la pensió de la Seguretat Social. | CatalunyaDiari

Al voltant del 70 % dels consultats menors de 65 anys confessa que no està estalviant per preparar-ne la retirada. Hi ha diversos motius pels quals no ho poden fer. Principalment, sol ser la manca d'ingressos i que es concedeix més prioritat a altres despeses que van sorgint.

A això se li uneix que tampoc no saben com fer-ho. Gairebé el 20 % dels participants de l'enquesta admet que desconeixen els mètodes per aconseguir arribar a la jubilació amb un cert matalàs econòmic. Hi ha un 15 % de persones que es considera excessivament jove per pensar-hi i un altre 15 % creu que amb la pensió de l'Estat serà suficient.

Quina és la situació actual dels jubilats espanyols?

Avui dia, 9 de cada 10 jubilats espanyols, depenen exclusivament de la seva pensió. I això que deixen d'ingressar una quantitat important de diners en abandonar els seus treballs. S'estima que aquesta quantitat podria rondar al voltant dels 400 € al mes.

El salari mitjà dels treballadors abans de jubilar-se puja de mitjana fins a 1.592 €. Tot i això, quan es retiren passaran a cobrar una pensió que amb prou feines arriba als 1.200 €. Per tant, cada vegada són més les persones que decideixen estirar la seva situació laboral. Sobretot, aquells professionals que tenen uns sous més elevats es resisteixen a perdre tants diners de cop.

Imatge d'un home comptant diners
Es perden molts diners després de jubilar-se. | Getty Images

Les recomanacions de l'OCU

Tenint tot això en compte, des de l'OCU proposen a les famílies que siguin més previsores pensant en el futur. Recomanen que no es deixin els diners dormir en un compte, ni tampoc confiar-ho tot a una carta. De fet, no creuen que s'hagi de limitar-ho únicament a un pla de pensions privat.

Insisteixen en la necessitat de valorar altres possibilitats, com ara els fons d'inversió o els plans de previsió assegurats. Tot dependrà en realitat dels anys que ens quedin per formalitzar la retirada.

Recorden a les persones ocupades la necessitat de preocupar-se pel seu futur i aconsellen estalviar de manera diversificada. Per això, seria convenient invertir en un pla de pensions privat a més d'altres opcions com els fons d'inversió.

Val la pena fer aquest esforç ara si amb això ens garantim una jubilació daurada quan arribem als 65 anys. Tanmateix, per a les generacions més joves, tot això els pot sonar com una cosa molt llunyana. I és cert que els queda per endavant molt de temps per preocupar-se per la pensió. Ara bé, com més aviat es comenci, més preparats estarem quan arribi el dia de gaudir d'aquesta desitjada jubilació. Es tractaria d'estalviar una petita quantitat cada mes.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp