Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a la mà, i d'altres dels caixers d'un BBVA, Banco Santander i Banc Sabadell, a més d'una dona en primer pla amb gest de preocupació

Alerta de l'OCU als clients del BBVA, Sabadell i Santander: 'campanya massiva'

L'organització ha enviat un avís seriós als usuaris sobre una nova estafa que està circulant amb rapidesa

Els fraus digitals estan vivint un creixement important. Per desgràcia, els criminals han adquirit una enorme rellevància en l'entorn digital, on tenen la capacitat de campar a plaer. I l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) tracta de conscienciar els ciutadans sobre els perills a la xarxa i la necessitat de ser previngut.

El smishing és una pràctica recurrent per part dels delinqüents, que utilitzen SMS per suplantar la identitat d'empreses i enganyar les víctimes. És habitual que es facin passar per la Direcció General de Trànsit (DGT) o Hisenda, però ara els bancs també s'han vist afectats. Ja es coneixen diversos missatges que alerten els usuaris sobre moviments sospitosos, bloquejos a la targeta o intents d'accés als comptes que, en realitat, són falsos.

Els bancs són els protagonistes no desitjats de nova estafa

Aquesta pràctica té un procediment que gairebé sempre és el mateix. Una persona rep un SMS del banc que demana entrar en un enllaç per solucionar un d'aquests problemes comentats. Si punxeu, s'obrirà una pàgina web amb tota la interfície de l'entitat financera i un disseny que sembla real, però no ho és.

Entre els bancs suplantats en aquesta campanya hi ha CaixaBank, ING, ABANCA, Laboral Kutxa, BBVA, Bankinter, Banco Santander, Caja Sur, Deutsche Bank o Banc Sabadell. Si la persona que rep l'SMS segueix tots els passos sol·licitats, els delinqüents poden prendre el control del teu compte i fer servir els teus diners.

Els missatges són diversos, però n'hi ha un que involucra el Sabadell i diu el següent. "A partir del 24/05 no podràs utilitzar la teva targeta. Per continuar utilitzant-la normalment ha d'actualitzar el nou sistema de seguretat web".

Captura d'un SMS on suplanten el Banc Sabadell
Captura d'un SMS on suplanten el Banc Sabadell | OCU

Què cal fer en aquesta situació?

Si reps un SMS sospitós, no obris el missatge, i tampoc entris a l'enllaç ni proporcionis les teves dades. Has de bloquejar el número immediatament i esborrar el missatge.

En cas d'haver caigut al parany, és crucial que informis ràpidament al teu banc d'allò què ha passat. Revisa els moviments del teu compte per si ja s'han produït càrrecs amb els teus diners, i avisa la teva entitat de tot. L'OCU també recomana reportar el frau a l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) i denunciar-ho a la policia.

L'OCU treballa contra els ciberenganys i insisteix en la importància d'actuar amb prudència i precaució. Per això, cal desconfiar dels SMS que t'arribin al mòbil sobre retencions de diners, devolucions de la renda o pagaments de multa. Aquests organismes mai no sol·liciten informació confidencial mitjançant missatges de text.

Missatges com el comentat anteriorment, on els delinqüents suplanten el Sabadell, en són un clar exemple. La frase "per seguir utilitzant-la normalment" no té sentit i no està ben explicada.

Així mateix, has de revisar la redacció de l'SMS, ja que solen comptar amb nombroses faltes d'ortografia. Un ens oficial no comet mai errors gramaticals ni errors en l'escriptura. També has de comptar amb un antivirus actualitzat que et protegeixi de qualsevol amenaça.