Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´un agent de la Guàrdia Civil i una altra imatge d´una mans amb diversos bitllets de 50 euros

Avisen de l'engany que s'està fent a milers d'aturats a Espanya: 'sospita'

La Guàrdia Civil ha compartit un vídeo a les xarxes socials alertant d'una nova estafa molt perillosa

Les estafes han esdevingut, per desgràcia, un protagonista habitual dins del món digital. Els criminals intenten enganyar les víctimes mitjançant correus o SMS suplantant la identitat d'empreses o organismes amb l'objectiu de robar diners i dades. Aquestes tècniques, conegudes com a phishing o smishing, són cada vegada més habituals, i les denúncies per part dels usuaris s'amunteguen en xarxes socials.

La Guàrdia Civil demana cautela per no picar en una nova estafa

Davant d'aquesta situació, la Guàrdia Civil ha avisat sobre un nou frau que està circulant amb rapidesa. Aquesta estafa consisteix en l'enviament d'ofertes de feina amb unes condicions laborals enormes, i està dirigida, principalment, a persones aturades. El missatge parla de feina a temps parcial on es poden guanyar entre 100 i 300 dòlars al dia.

"És fàcil. No es necessiten coneixements especials. Registre fàcil. Si us plau, afegeix el meu WhatsApp”, prossegueix el text. La Guàrdia Civil, en un vídeo compartit a Tiktok, envia una alerta clara si reps una oferta de feina al teu mòbil. "Sospita d'ella. Per què hauria de ser a tu, si és massa avantatjosa?”.

Els agents ofereixen una sèrie de recomanacions, com decidir bé a qui li envies les teves dades personals, i no compartir-les si no saps a qui ho envies. També és important triar un bon antivirus i mantenir-lo actualitzat. Finalment, remarquen que cal utilitzar connexions segures i comprovar el certificat de seguretat de les pàgines on navegues.

No és la primera vegada que la Guàrdia Civil denuncia una cosa així. Fa poc, es va viralitzar una estafa similar que involucrava InfoJobs, amb una oferta que incloïa condicions atractives i un salari molt alt. En cas de registrar-te i seguir els passos del missatge, et pots ficar en un bon embolic.

Muntatge amb ciberdelinqüent i telèfon amb SMS
Els ciberdelinqüents envien correus i missatges falsos per enganyar les víctimes | Syda Productions, Navamin Studio

Què cal fer per evitar estafes?

Per això és crucial actuar amb prevenció. I més enllà dels consells de la Guàrdia Civil, hi ha altres recomanacions que has de seguir per no caure a la trampa dels criminals.

El més important és no donar les dades personals. Els organismes oficials mai us demanaran informació confidencial per SMS o correu electrònic, així que desconfia si reps un missatge d'aquesta índole. També és clau fixar-se en la redacció d'aquests textos, ja que solen estar plens de faltes d'ortografia i errors gramaticals.

Els criminals diversifiquen les tècniques, i també hi ha casos d'estafes telefòniques. Juguen amb la por, i intenten alterar la teva faceta emocional amb sobreinformació per saturar-te. No caiguis en el seu joc, i no proporcionis mai les teves claus bancàries.