Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un parabrisa d'un cotxe i una altra d'un home preocupat, amb exclamacions al cap

La multa que et poden posar per un detall molt comú del parabrisa del teu cotxe

Si els agents detecten problemes de visibilitat al teu vehicle, és possible que imposin càstigs importants

La visibilitat és un element fonamental a l'hora de conduir. És important tenir un ampli camp de visió per gaudir d'un viatge tranquil, no tenir accidents i evitar contratemps perillosos a la carretera. En aquest sentit, la Direcció General de Trànsit (DGT) també posa èmfasi a mantenir el vehicle en bones condicions i vigilar tots els components que puguin ser molestos.

El Reglament General de Circulació és clar en aquest aspecte. A l'article 19, la llei estableix que "la superfície envidriada del vehicle ha de permetre una visibilitat diàfana del conductor" a la via. També esmenta l'ús de làmines i adhesius que puguin entorpir la visibilitat, i només estan permesos a les finestretes posteriors -portes i vidre del darrere- si hi ha "dos miralls retrovisors exteriors".

Quines multes es poden imposar per un parabrisa en mal estat?

Dit això, els agents poden castigar els usuaris si observen problemes al parabrisa. Els problemes de visibilitat durant la conducció poden ocasionar danys importants al conductor, però també a la resta d'ocupants del vehicle i altres persones de la via.

Si el parabrisa està en mal estat, les autoritats poden imposar una multa de fins a 200 euros, encara que no retiraran punts al carnet. Així mateix, si els desperfectes són greus, hi ha la possibilitat d'immobilitzar el vehicle fins que presenti les condicions de seguretat necessàries per circular-hi.

D'altra banda, les escombretes dels eixugaparabrises també són importants. Han de funcionar correctament quan toqui conduir sota un clima advers, com fortes pluges, neu o calamarsa. Quan cauen grans quantitats d'aigua a la carretera, el parabrisa ha de complir la seva tasca per permetre que hi hagi una bona visibilitat.

Imatge de fons de diversos cotxes circulant per una carretera amb pluja i tolls, i una altra imatge d'un home amb gest pensatiu, a més d'una emoticona d'exclamació
Sota la pluja o altres temporals, els eixugaparabrises són imprescindibles | Europa Press, andres barrionuevo lopez

Si les escombretes no presenten l'estat idoni per garantir la seguretat, la multa pot pujar als 80 euros. Tampoc no es retiraran punts del carnet, però cal parar atenció a aquests elements i reparar-los en el cas que estiguin deteriorats.

Recomanacions per tenir el parabrisa en bones condicions

Per evitar sancions i no tenir problemes de visió en agafar el cotxe, és important revisar i netejar el parabrisa. Per això, comprova que surti aigua, que al vidre no queda brutícia i que totes les velocitats funcionen. Així mateix, es recomana canviar les escombretes després de l'estiu, ja que amb la calor es poden desgastar.

Així mateix, no col·loquis làmines o adhesius que puguin ser molestos per conduir. Només es permet l'adhesiu de la ITV, el distintiu ambiental o el sistema de telepeatge.