Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge mostrant un metge fent un informe i una foto destacada a l'esquerra d'uns bitllets d'EURO

Totes les coses que no hauries de fer estant de baixa: et pot costar un disgust

Realitzar segons quines activitats et pot sortir molt car, així que has d'anar amb compte i no assumir riscos

La baixa laboral impedeix a un treballador exercir les tasques laborals habituals. Sigui per un accident, una malaltia o altres motius, la persona afectada veu reduïdes les seves capacitats de forma temporal. Tot i això, solen sorgir moltes preguntes sobre el que es pot fer mentre dura aquesta situació.

La regulació no dona massa certeses, i les possibilitats de realitzar segons quines activitats estan lligades al tipus d'incapacitat. Les conseqüències en funció de si la baixa laboral és per qüestions físiques o mentals són diferents, així que cada persona coneix els seus límits.

Què pot fer una persona que està de baixa laboral?

Com dèiem, no hi ha un criteri unificat ni una normativa molt rígida pel que fa al que es pot fer i al que no. En tot cas, hi ha gabinets d'advocats que donen consells sobre les accions que cal evitar per accelerar la recuperació.

Per exemple, si la baixa està relacionada amb una lesió o una malaltia, cal evitar l'esport i guardar descans. En canvi, si la incapacitat temporal és psicològica, els experts recomanen sortir al carrer per desconnectar i airejar-se.

Cal evitar activitats que suposin un gran esforç o impliquin un cansament important, com ara els concerts o festivals de música. Una mesura lògica, ja que si no estàs en condicions d'anar a treballar, tampoc no ho estàs per cantar i ballar. Com en el cas anterior, hi ha excepcions, i a les persones amb depressió o ansietat els pot anar bé acudir a aquests espais.

Activitats quotidianes com anar al supermercat o sortir a passejar estan permeses si la malaltia no ho impedeix. Viatjar, per exemple, no està prohibit, però els riscos són elevats i es recomana tenir autorització mèdica.

Un home d'esquena, amb la maleta, i al cercle, dos passaports espanyols
No es recomana viatjar estant de baixa | Joaquín Corbalán, Ibrar Hussain

Què passa si una persona de baixa incompleix les normes?

La Llei General de la Seguretat Social és clara en aquest aspecte. L'article 175 recull que el dret a percebre el subsidi per incapacitat temporal es pot anul·lar, denegar o suspendre. Això succeirà si el beneficiari ha actuat de forma fraudulenta per obtenir la prestació o si treballa per compte propi o d'altri.

El dret al subsidi també es pot suspendre si la persona de baixa rebutja o abandona el tractament indicat sense causes raonables. Així mateix, l'empresa pot imposar multes de fins a 3.000 euros o, fins i tot, acomiadar el treballador per motius disciplinaris si treballa per a una altra companyia estant de baixa.

En resum, és fonamental seguir les recomanacions i ser prudents durant una baixa laboral. Passar-se de la ratlla pot comportar càstigs importants, així que el millor és actuar amb cautela i sensatesa i no assumir riscos innecessaris.