Imatge d'arxiu d'uns pollastres en una granja

Alerta per un perillós brot de grip aviar a prop de Catalunya

S'ha detectat en una botiga d'animals

Si no n'hi ha prou amb el coronavirus, en els darrers dies s'han produït diversos brots de la temuda grip aviar molt a prop de les nostres fronteres. El darrer país en informar d'un ha estat França. Concretament, les autoritats franceses han notificat un cep «altament patogen» del virus H5N8, el que causa aquesta malaltia.

Concretament, hauria estat localitzat en una botiga d'animals de l'illa de Còrsega. Així ho confirmava aquest dilluns el ministre d'Agricultura del país veí. Ho feia a través d'un comunicat explicant que el brot va ser confirmat després que es detectés un «nivell anormal de mortalitat». Per evitar que es propagués, es va haver de prendre la decisió de sacrificar totes les aus que hi havia, independentment de l'espècie.

El ministre d'Agricultura, Julien Denormandie, es va veure obligat a convocar una reunió d'urgència amb un comitè d'experts per prendre una sèrie de mesures. Finalment, el que s'ha acabat acordant és elevar el nivell d'alerta a «elevada» en tot el territori francès, mentre s'acaba de controlar el focus del brot.

Abans d'això, el 5 de novembre, s'havia elevat ja l'alerta d'aquest nivell a totes les zones que es consideraven de pas per a les aus migratòries. També en aquelles zones de risc particular després de la detecció d'altres brots en països propers a França. A la zona de Còrsega on es va iniciar el focus, el ministeri d'Agricultura ha establert un sistema de vigilància específic per totes les aus. A més, també es vigila especialment els criadors i proveïdors que poguessin estar relacionats amb la botiga on es van detectar els ocells morts a causa d'aquest virus,

S'han detectat diversos casos a Europa en els darrers dies

Però com dèiem, França no és el primer país europeu que ha detectat un important focus de grip aviar en les darreres setmanes. Abans del país gal, eren les autoritats del Regne Unit les que informaven sobre la presència de grip aviar al seu territori. Concretament, ho van detectar els ocells salvatges en el sud-oest d'Anglaterra.

En un comunicat a Twitter explicaven que «el cap del Departament de Veterinària del Regne Unit ha confirmat que un examen rutinari d'aquest matí ha detectat presència d'H5N8, grip aviar, en un petit nombre d'exemplars d'ocells salvatges a Gloucestershire, Devon i Dorset». Abans d'aquests dos països, el passat 23 d'octubre va ser Holanda qui va anunciar que havia detectat cignes malalts de grip aviar a les seves fronteres. Després es van unir Alemanya i com dèiem el Regne Unit i també França o Dinamarca.

Diversos sacrificis massius en granges d'alguns països

L'aparició d'aquesta contagiosa malaltia entre les aus ha obligat alguns països europeus a prendre mesures dràstiques com el sacrifici de milers d'aus de granja. El cas més sonat és el dels Països Baixos. Allà, les autoritats confirmaven fa uns dies el sacrifici de 215.000 gallines ponedores després de la detecció d'un brot en una granja del sud d'Holanda. 100.000 pertany a l'explotació afectada, situada a Puiflijk. Les altres 115.000 a una altra granja situada a menys d'un radi d'un quilòmetre. Abans d'aquestes, s'havien sacrificat unes altres 35.000 d'una granja molt propera.

A banda d'Holanda, Dinamarca també va anunciar fa uns dies el sacrifici de 25.000 pollastres després de detectar un brot «extremadament greu» per les aus. A banda d'aquesta mesura es va establir un perímetre d'una zona de 3 quilòmetres on s'aplicaran restriccions a les aus de corral i un altre de 10 per fer un seguiment als ocells salvatges i de granja.