Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell

El Govern prepara una estratègia per fer tests massius a la població

Budó ha anunciat que s'han comprat 8 milions de tests

Salut ha comprat vuit milions de tests per poder fer un cribratge massiu a la població de Catalunya. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, qui ha assenyalat que des de l'executiu es treballa en una estratègia per «testar massivament la població».

Es tracta d'una estratègia que necessita una organització complexa per poder tirar-la endavant i que resulti útil per controlar la pandèmia del coronavirus. Una estratègia que es treballa en paral·lel al pla anunciat aquest dimarts per reobrir el pròxim dilluns bars i restaurants.

Madrid vol fer tests d'antígens a tota la població de la Comunitat abans de Nadal

L'anunci que ha fet Budó ha arribat després que el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, hagi proposat fer test d'antígens a tota la població abans de Nadal i que sigui de forma gratuïta. En una entrevista a la Sexta aquest dimarts, Aguado ha dit que té l'objectiu que «abans de Nadal tots els madrilenys s'hagin realitzat un test abans d'anar a veure les seves famílies».

El vicepresident del govern d'Isabel Díaz Ayuso ha reclamat que el govern espanyol autoritzi a fer test d'antígens a les farmàcies i ha demanat una reunió amb el Ministeri de Sanitat aquesta setmana per abordar-ho. Aguado ha defensat que l'estratègia de fer tests ràpids massius està «funcionant» i és «fonamental».

Bars i restaurants obriran a partir del dilluns 23

El pròxim dilluns, 23 de novembre, comença la primera fase de la desescalada i en ella es preveu que el sector de la restauració pugui reobrir. Això sí, ho farà amb el 30% de l'aforament tant en terrasses com a l'interior. Aquest, però no serà l'únic canvia i és que des del Govern han anunciat que l'horari d'obertura serà des de les 6.00 del matí fins a les 17.00 hores.

Des de la Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat s'ha proposat un pla de desescalada que es divideix en tres fases. La primera, del 23 de novembre al 8 de desembre, té com a objectiu que bars i restaurants puguin obrir fins a les 23.00 hores i tinguin taules de fins a sis comensals.

En la segona fase, compresa del 9 de desembre fins al 6 de gener, es preveu que l'aforament s'incrementi fins al 50%, a l'interior dels establiments, i fins al 100% en l'exterior, amb taules de fins a 10 persones i tancament a les 1.00 hores. L'última fase, prevista pel 7 de gener, no contempla que hi hagi restriccions d'aforament ni a terrasses ni a l'interior dels locals, però sí que es mantindria l'obligació de ventilació, controls d'accés, distància de seguretat i higiene de mans.

Es permetran desplaçament a escala comarcal a partir de la segona fase

Segons el document que ha dissenyat el Govern per aquesta nova desescalada, el confinament municipal de caps de setmana es mantindrà, com a mínim, fins a la fase 2 del pla de desescalada. En aquesta fase, passarà a ser un confinament comarcal tot i que no es preveu que aquest arribi fins al 9 de desembre. Un factor que canviaria en la tercera fase on es preveu que el confinament de cap de setmana passi a funcionar per àrees. Finalment, a la quarta fase s'eliminaria aquest confinament tot i que es mantindria el tancament perimetral de Catalunya.