Uns agents dels Mossos d'Esquadra realitzant un control policial

Catalunya posa data a obrir la frontera amb Andorra (i encara queda)

La Generalitat no es planteja obrir fronteres durant el que queda d'any

Tot i que l’esperada desescalada arribarà a Catalunya a partir del proper dilluns, el Govern preveu mantenir el confinament perimetral fins d’aquí a unes setmanes, en una etapa més avançada. El que sí ha anunciat és que aquest hivern no es podrà viatjar a Andorra de cap manera.

Les diferents etapes de la desescalada preveuen tornar a obrir els comerços no essencials, poder canviar de municipi i posteriorment de comarca, però la Generalitat no preveu obrir Catalunya. Així, ni els catalans podran anar uns dies a Andorra durant aquest pont i les posteriors vacances ni ells podran tampoc traspassar la frontera.

Els catalans no podran viatjar a Andorra per Nadal

Així ho ha anunciat Procicat a l’esborrany de pla de desescalada que s’avaluarà aquest proper dijous. D’aquest text ja es pot preveure que el tancament de Catalunya serà una restricció que durarà diversos mesos més, sempre que les dades epidemiològiques mantinguin un balanç positiu.

Procicat revisarà aquest dijous l’aixecament d’algunes restriccions a Catalunya, començant per l’obertura de l’hostaleria amb un aforament reduït i d’altres petits comerços que han estat afectats pels tancaments. El que no planteja en cap moment l’esborrany és l’obertura de fronteres, fet pel qual els catalans que tenien planejat passar Nadal a Andorra hauran de canviar els plans i quedar-se a Catalunya.

La segona etapa, que començaria el 9 de desembre després del pont, ja contempla la relaxació del confinament del cap de setmana i aquest passaria a ser comarcal. Novament, les restriccions prohibirien viatjar al petit país veí.

Quan es tornaran a obrir les fronteres?

Segons apunta l’esborrany, i recordant sempre que les dades epidemiològiques són les que marquen la desescalada, els catalans podrien visitar Andorra a mitjans o finals de gener. D’igual manera, els andorrans no podran travessar la frontera cap al nostre territori.

Tot i això, cada quinze dies s’avaluarà la situació i es podrien relaxar més les mesures o, contràriament, retrocedir de fase si la zona es troba en alerta. Les dades que determinaran el canvi de fase són la taxa de reproducció –que haurà d’estar per sota de 0,9- i la reducció de persones ingressades als hospitals i a les UCI.