Imatge de diversos cotxes circulant per Almeria durant un dia de pluja.

Alerta activada per pluges, vent i tempestes avui a la tarda: tota Catalunya afectada

Es preveuen xàfecs intensos, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts a tot Catalunya, excepte les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Inuncat per la previsió de pluges intenses gairebé generalitzades aquest divendres a la tarda. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu xàfecs intensos, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts a tot Catalunya excepte les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre a partir del migdia i fins al vespre. 

Les pluges podran anar acompanyades de tempesta  i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. Protecció Civil de la Generalitat recomana precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l’aire lliure. Els xàfecs es preveuen entre les 12.00 hores i les 18.00 d'aquest divendres, 3 d'agost. 

En aquest sentit, demana evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no travessar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

Què fer davant aquesta situació?

Imatge d'un cartell de possibles inundacions a Salou.
Catalunya, novament en risc de pluges i ventades: la setmana està sent d'allò més complicada en diverses comarques. | Catalunya Diari

Protecció Civil, en aquesta línia, va més enllà i exposa un seguit de recomanacions davant el risc de grans pluges o tempestes a Catalunya. Aquestes són algunes de les recomanacions a seguir. 

  1. Fer seguiment de l’evolució meteorològica a través dels mitjans de comunicació.
  2. Si heu d’agafar el cotxe, prèviament cal informar-se de l’estat de la xarxa viària.
  3. En cas de conducció, cal fer-ho amb suavitat, no frenar bruscament i reduir la velocitat, per evitar que el vehicle rellisqui. També convé augmentar la distància de seguretat, perquè es necessita més espai per frenar, i no avançar a la resta de vehicles.
  4. Recordar, a més, que l’asfalt pot relliscar des de les primeres gotes de pluja.
  5. Evitar circular o apropar-se tan amb vehicles com a peu, en llocs on pugui haver acumulació d’aigua, així com rieres i torrents davant la possibilitat de crescuda sobtada del nivell de l’aigua
  6. Per a qualsevol emergència trucar al telèfon únic d’emergències 112.

Extremar les precaucions

La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, ha demanat extremar la vigilància en els desplaçaments i activitats a l'aire lliure per la previsió de pluges intenses a Catalunya aquest divendres a la tarda.

En declaracions a Catalunya Informació, Solé ha fet aquesta crida tenint en compte la mobilitat que hi sol haver els divendres a la tarda i ha recomanat buscar informació sobre la previsió meteorològica i del trànsit abans de desplaçar-se.

La subdirectora ha advertit del perill de les zones inundables, com són les lleres de torrents, rieres i rius, que poden créixer de forma sobtada i més ara que estan secs. Per això, ha demanat que no s'aparquin vehicles en aquestes zones i, sobretot, que no s'hi facin activitats, com acampades.