Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia nacional

Alerta de la Policia per una estafa molt real: si et truquen per això, penja ràpid

La Policia Nacional fa una crida a la població de més edat, per evitar estafes

La policia ha advertit la ciutadania d'un nou mètode d'estafa. Es realitza per telèfon i poden arribar a treure les víctimes elevades quantitats de diners. En aquest cas, els delinqüents solen posar el seu punt de mira en la gent gran, que és el grup de població més vulnerable.

En general, reben una trucada d'un número desconegut, que sol anar precedit d'un prefix estranger. La persona que es troba a l'altra banda del telèfon sap perfectament a qui s'adreça. Intenten triar bé els seus possibles estafats.

De sortir bé la jugada poden arribar a obtenir molts diners i de manera ràpida. La Policia Nacional ja ha detectat diversos casos similars a ciutats com Valladolid, i les víctimes, gairebé sempre, solen ser avis. Els delinqüents intenten aprofitar-se'n, recorrent a l'emergència o apel·lant als sentiments, perquè caiguin a la trampa.

Quin és el nou estafa que ha posat en alerta la policia?

En general solen conèixer força detalls personals de la víctima, com poden ser el nom i el domicili. Quan els agafen el telèfon comencen les mentides i l'estafa.

Es fan passar per advocats o policies i fan creure el seu interlocutor que un fill o un germà s'han vist implicats en un accident de trànsit. Insisteixen en la gravetat dels fets i fins i tot arriben a imitar la veu del familiar. Diuen que hauria atropellat algú i entre els afectats hi hauria un nen o una embarassada.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Els delinqüents no dubten a fer-se passar per familiars de les víctimes | Getty Images

Asseguren a les víctimes per telèfon que les ferides són de gravetat i que els accidentats es debaten entre la vida i la mort. A partir d'aquí és quan comencen a fer les peticions de diners en concepte de fiança. Si no, adverteixen que el familiar acabaria a la presó.

Reclamen xifres que ronden entre els 20.000 i 25.000 euros. Solen ser quantitats força elevades que molt poca gent sol tenir a casa seva. En vista d'això proposen quedar-se amb tot el metàl·lic de què disposin, així com de les joies.

La policia explica que, en general, els delinqüents solen reunir-se amb les víctimes al seu propi domicili. Encara que també és habitual que ho facin als voltants d'aquesta. Gairebé sempre els donen una sèrie d'indicacions amb què han de realitzar.

Les recomanacions que fa la Policia

De moment, la majoria d'aquests casos s'han produït a Castella i Lleó. Tot i això, no es descarta que continuïn amb aquest intent d'estafa en altres punts d'Espanya. Els agents ja estan estudiant les diferents denúncies presentades i han volgut oferir una sèrie de recomanacions.

Sobretot hi ha un interès especial a fer arribar a la població de més edat aquest missatge de prevenció. En primer lloc, cal desconfiar dels números de telèfon amb un prefix desconegut. Solen ser de l'estranger i gairebé mai no ens aportaran alguna cosa positiva.

Foto d'una persona subjectant el seu telèfon mòbil.
La Policia recomana desconfiar de determinats tipus de trucades | Canva

Pel que fa al mètode de pagament que proposen els estafadors, no és habitual per abonar les fiances judicials. A més, mai no es reclama per telèfon o correu electrònic. Tampoc no aniran a recollir-lo al domicili de ningú.

Tot està perfectament regulat i si es té algun tipus de dubte sempre és millor posar-se en contacte amb la Policia. A més, incideixen en la necessitat de no donar en cap cas dades personals. Si us donem noms de familiars o el telèfon d'algú proper estarem facilitant-los la tasca.

Si algun dia reps una trucada d'aquestes característiques, el que cal fer és tallar-la. El següent seria posar-se en contacte amb el 091 perquè estudiïn el teu cas i puguin trobar els delinqüents.