Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Caixer

La Seguretat Social anuncia un increment substancial de les pensions el 2023

Els pensionistes veuran millorades les seves pagues a partir del gener

Bones notícies per als pensionistes: les pagues milloraran de forma considerable a partir del 2023. Sabíem que augmentarien substancialment, encara que faltava el percentatge concret de l'increment.

Aquesta dada es va poder conèixer aquest dimarts amb la publicació de l'IPC (índex de preus al consum) del mes de novembre. S'acosta prou a les previsions inicials del Govern, que havia situat aquest increment al voltant del 8,5 %: finalment serà un 8,46 %.

La inflació de novembre es va situar en el 6,8 % i va patir una caiguda de mig punt respecte al mes anterior, que va ser del 7,3 %. D'aquesta manera, l'Executiu ja coneix les dotze taxes interanuals d'inflació per fer el càlcul de la revaloració de les pensions. Es pren com a referència l'IPC des de desembre del 2021 fins a novembre del 2022.

La llei 21/2021, de 28 de desembre, explica que aquestes pensions de Seguretat Social es «revaloraran al començament de cada any amb el percentatge equivalent al valor mitjà de les taxes de variació interanual expressades a l'IPC dels dotze mesos previs a desembre».

Com milloraran les diferents pensions?

Amb aquest increment, la pensió mitjana de jubilació, que se situava en 1.257,9 €, passarà a partir del gener als 1.364,4 €, és a dir, 106 € més al mes.

D'altra banda, la pensió de viduïtat augmentarà de 780,64 € a 846,76 €, mentre que la d'orfandat se situarà en els 476,25 €, a diferència dels 439,07 € d'aquest any. La pensió a favor de familiars passarà de 640,70 € a 694,96 € i la d'incapacitat permanent, de 1.093,13 € a 1.180,78 €.

Pel que fa a les mínimes i no contributives, la millora arribarà fins al 15 %. Així ho va acordar el Govern amb Bildu en la tramitació dels pressupostos.

Persones majors assegudes
Les persones jubilades cobraran un 8,46 % més el 2023. | Europa Press

Com afectarà aquesta pujada a les arques de la Seguretat Social?

Encara caldrà esperar uns quants dies perquè l'INE confirmi l'IPC definitiu del novembre. No obstant això, ja es poden anar fent càlculs de tot allò que implicarà aquest increment per als comptes de la Seguretat Social. La despesa pública d'aquest organisme pujarà l'any que ve uns 15.200 milions.

Es preveu una partida per al 2023 de 190.687 milions per cobrir les pensions, que suposa un 11,4 % més que aquest exercici. Amb aquest increment, els diners destinats a les pensions públiques concentraran el 41,8 % del pressupost del país.

Segons les estimacions del Banc d'Espanya, per cada punt de pujada de la inflació, la despesa s'elevarà en 1.800 milions addicionals. Tanmateix, a més d'aquest ajustament en funció de la inflació, també cal tenir en compte que el cost de les pensions serà major pel fet que hi ha més beneficiaris.

Ara comença a apreciar-se la jubilació de la generació del baby boom. A més, molts dels treballadors que es retiren cobraran quantitats superiors per haver comptat amb uns sous més elevats.

Disminució de la inflació

La dada del novembre de l'IPC, que va arribar al 6,8 %, confirma la tendència descendent d'aquest paràmetre. Això implica que els preus continuaran creixent, encara que a un ritme menor. Cal recordar que al juliol van arribar a posar-se al 10,8 %.

Des de l'INE expliquen «la baixada dels preus dels carburants i de l'electricitat són les causes d'aquesta evolució». També ho és la pujada dels preus de la nova temporada de calçat i roba, «més moderada que el 2021». Pel que fa a la variació mensual, es va situar en el -0,1 %, per la qual cosa els preus van baixar una dècima respecte a l'octubre.

Quina serà la pujada de l'Ingrés Mínim Vital?

Amb el percentatge de l'IPC del novembre també es coneixerà la millora de l'Ingrés Mínim Vital: serà del 8,46 %, com passava amb les pensions.

D'una banda, per als nuclis compostos per dos adults o un adult i un menor passarà de 639,12 € a 693,18 €. De l'altra, aquells nuclis amb un adult i dos menors o dos adults i un menor percebran 853 € en lloc de 786,6 €.