Estem acabant el mes de juny i són milions els espanyols que ja pensen en l'inici de les vacances d'estiu. Un període de relax on intentem desconnectar de tot per tornar amb més força a la feina després d'aquest merescut descans.
Molts espanyols es decanten pels hotels i altres són més partidaris de llogar qualsevol mena de casa rural. El cas és que hem de tenir molta cura a l'hora de llogar un allotjament de vacances. I és que podem patir una estafa en tota regla després de l'avís important que ha difós la policia a les xarxes socials.
La Policia Nacional ha publicat un vídeo que es dirigeix a la població en què avisa de les possibles estafes de lloguer durant les vacances d'estiu.
La Policia t'avisa de les estafes a evitar en els lloguers de vacances
Segons el Ministeri de l'Interior, és aconsellable seguir certes recomanacions quan reservarem un paquet de vacances per evitar caure al parany dels estafadors. La Policia té ben clar que un dels primers consells és no clicar en aquells enllaços que reps als teus dispositius personals sense esperar-los.
«S'han de detectar possibles correus electrònics, pàgines web, missatges de text o publicacions en xarxes socials que poden contenir enllaços. Enllaços que redirigeixen a llocs web dissenyats per assemblar-se a portals amb què l'usuari pot estar familiaritzat», assenyalen. En un altre ordre de coses, hem de desconfiar d'aquelles ofertes que siguin massa econòmiques o les que sol·licitin uns dipòsits alts.
«Presta atenció si ens proposen fer el pagament fora de la plataforma»
«Si una oferta o promoció sembla massa bona per ser veritat, podria ser una estafa. Cal desconfiar de les ofertes que combinen preus excessivament baixos amb imatges o allotjaments molt atractius», prossegueixen.
Per tant, des de la Policia Nacional recomanen prendre exemple de l'experiència d'altres ciutadans i escollir aquells paquets o allotjaments que tinguin ressenyes i comentaris positius.
Si és possible, també seria d'ajuda per evitar les possibles estafes comprovar la identitat de l'amfitrió, i ja gairebé descartarem en gran manera que ens vulguin estafar. A més, la Policia també posa el focus en què el més recomanable és pagar aquest paquet de vacances a través d'una plataforma o bé amb la targeta bancària.
«S'ha de prestar especial atenció si ens proposen fer el pagament fora de la plataforma o a través d'empreses dedicades a l'enviament de diners, xecs bancaris o girs postals», indiquen. A més, posen el focus en diferents consells perquè sapiguem del cert que podem caure en el parany dels estafadors.
Els consells de la Policia que no has de passar per alt per evitar ser estafat
Per exemple, l'amfitrió de l'allotjament sol apuntar que és a l'estranger o que no hi viu a prop. Heu de desconfiar, igualment, si es veu un anunci massa professional. «Podria intentar robar-te la identitat enviant-te un contracte de lloguer i sol·licitant una còpia del DNI, fins i tot en una fase inicial de la reserva».
A més, les urgències són sempre típiques d'aquest tipus d'estafes. «Intentarà aconseguir una resposta ràpida, donant-te un termini de 24 hores o afirmant tenir altres hostes a punt de reservar», apunta la policia.
Un altre punt a tenir en compte és que el pagament del dipòsit t'ho requereixen sempre per endavant. I, finalment, l'estafador esmenta que treballa per a una companyia oficial. «Pot afirmar estar associat a una empresa legítima com Airbnb».
Sobre aquests consells, has de prestar-hi molta atenció, i seguir les indicacions de la Policia si no vols que t'arruïnin l'estiu en qüestió de segons.