Imatge d'una dona amb el seu mòbil

Alerta si reps missatges del BBVA, Unicaja o Santander: avisen d'una nova estafa

Els lladres s'actualitzen amb les tecnologies i així roben les dades

Les principals entitats bancàries informen els usuaris que tinguin precaució si reben un SMS, ja que es tracta d'una estafa. L'última novetat entre els ciberdelinqüents, que viuen els usuaris, consisteix a fer-se passar per un banc, una companyia o un organisme oficial per robar les dades personals i els diners de les víctimes.

Un engany que aconsegueixen gràcies a enviar un enllaç que imita a la perfecció la pàgina web de l'organisme pertinent. Una pràctica que culmina amb les denúncies a comissària de les víctimes que han caigut en aquesta estafa.

Davant el nombre creixent de les víctimes, majoritàriament persones grans, les entitats com BBVA, Santander o Unicaja han decidit formar part de l'assumpte denunciant aquests fets.

Els experts avisen: «Cap banc es posarà en contacte amb tu»

La ciberestafa és una pràctica que no para d'evolucionar demostrant que busquen noves víctimes i noves maneres d'enganyar. Combinar les trucades telefòniques amb els SMS és la nova estratègia per obtenir les dades personals de les víctimes i obtenir una important suma de diners.

Els bancs recorden als seus clients que els seus treballadors mai no sol·licitaran o comprovaran les dades per SMS o altres vies si no els contacten ells.

Així ho confirmava a Telemadrid Juan Carlos Galindo, expert en ciberseguretat: «Cap tècnic d'un banc no es posarà en contacte amb tu. Hem de sospitar sempre», va exposar.

Des de la Guàrdia Civil anuncien que els ciberdelinqüents solen actuar de manera semblant en fer una estafa. En aquests casos, a l'SMS s'hi adjunta un enllaç fals que aparenta ser la pàgina web oficial.

Foto d'unes mans amb tres targetes
Els bancs anuncien la possibilitat d'estafa mitjançant SMS | GETTY IMAGES

A l'enllaç, acompanyat d'un text, demana a l'usuari entrar al nostre compte bancari o bé per comprovar les nostres dades o per solucionar un error que cal. Així, l'enllaç es guarda les dades per accedir al nostre compte a cada pas que anem fent i omplim amb les nostres dades.

Un nou mètode d'engany, que els estafadors acompanyen una trucada per comprovar que la víctima ha realitzat tot el procés necessari i així suplantar la personalitat sense problemes. Una trucada que si ens agafa desprevinguts podrem donar totes les dades personals restants a les preguntes que ens facin.

Per això, la policia alerta els ciutadans sobre aquest tipus d'estafes i les persones més vulnerables amb probabilitat de ser-ne les víctimes. A més, des de les xarxes socials expliquen quins són els passos a seguir si caiem en aquest tipus de trampes.

Imatge del cotxe de la policia nacional
La policia explica a les seves xarxes socials quins són els passos a seguir si caiem en aquest tipus de paranys | EUROPAPRESS

Els passos que cal seguir si caiem en aquest tipus d'estafa

En primer lloc, hem de trucar al nostre banc i cancel·lar el compte per anar a la comissaria i denunciar el més ràpid possible, així com canviar les contrasenyes.

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta, OSI, juntament amb INCIBE s'encarreguen de denunciar les estafes econòmiques que apareixen a la xarxa i avisar la població. Aquests també fan recomanacions si caiem en una estafa i arribem a descàrregues les aplicacions que ens sol·liciten.

Primer haurem d'esborrar l'aplicació al complet i descarregar-nos una App d'antivirus que faci neteja de deixalles cau. També hauràs de revisar els enllaços visitats i esborrar les dades de l'historial.

Però sempre ens recomanaran que quan ens arribi aquest tipus de missatges haurem d'estar calmats i no prendre decisions immediates. Si parem i analitzem, encara que sigui un segon, ens adonarem que aquest 'problema que ens informen' no existeix.

Imatge d'un ordinador i un dispositiu mòbil
Aquestes estafes de suplantació d'identitat són més habituals del que pensem | Imatge de Firmbee a Pixabay

Aquest tipus d'estafes on se suplanta la identitat són més habituals del que pensem. Els anys anteriors, la Guàrdia Civil ha informat sobre les falses ofertes de feina que arriben a través de SMS.

Altres tipus de fraus estesos eren les campanyes de correus electrònics falses que suplantaven la identitat d'empreses. Aquestes t'enviaven un enllaç 'fake' perquè et creessis el teu compte i afegissis les teves dades.

Amb l'engany d'enviar-te el producte gratuït et feien, i et fan, introduir les dades bancàries i pagar només les despeses d'enviament. Moltes vegades el paquet no arribava a la teva adreça i si ho feia era una còpia barata. Per això, sempre heu d'entrar en enllaços oficials.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!