Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Vladímir Putin sostenen un micròfon durant un acte a Rússia

L'alerta que Rússia ha enviat al Mediterrani: «Podria arribar»

Rússia alerta de 420 mines a la deriva que podrien arribar a la Mediterrània

Europa travessa una situació de calma tensa. La decisió de Putin d'atacar Ucraïna va trencar amb allò establert i ara el món passa per un moment de màxima incertesa. Ucraïna està sent atacada, sí; i de moment, la resposta de l'OTAN es fa esperar.

Mentre s'espera la propera deriva de Vladímir Putin, Europa i el món segueixen en compàs d'espera. Això sí, Rússia continua jugant les seves cartes. Així ho demostra el seu darrer anunci: alerten de més de 400 mines a la deriva que podrien arribar a la Mediterrània.

Imatge d'un vaixell de guerra durant una prova de llançament d'un míssil hipersònic
Hauria estat la tempesta la qual hauria deslliurat les mines i ara podrien arribar al Mediterrani | Europa Press

Les autoritats russes han alertat que unes 420 mines col·locades per les Forces Armades ucraïneses al mar Negre estan ara a la deriva a causa de l'última tempesta que ha trencat els cables que les ancoraven. A més, el servei secret de Rússia, per a més inri, concreta que les mines esmentades s'estan desplaçant cap a l'estret del Bòsfor.

Insisteixen que es tracta d'un error —ho va provocar, segons diuen, una tempesta— i asseveren les embarcacions de la zona que hi ha risc real que les mines arribin.

La tempesta abans de la 'tempesta'

De fet, Rússia i les seves forces armades hi insisteixen: la tempesta hauria trencat els ancoratges. «El vent i els corrents fan que vagin a la deriva per la part occidental del mar Negre. Els corrents de superfície en direcció sud són dominants, per la qual cosa no es descarta que vagin cap al Bòsfor i fins i tot arribin a la Mediterrània», diuen des del Servei de Seguretat Federal de Rússia (FSB).

L'hospital infantil de Mariúpol destrossat després de l'atac de l'exèrcit rus
La situació a Ucraïna segueix sent insostenible i els bombardejos segueixen sense parar | Cedida

El mateix servei secret rus assegura que aquestes estaven col·locades als ports d'Odessa, Otxakov, Chernomorsk i Iujny i que s'haurien deslliurat a causa del temporal.

Una violació del dret per part de Rússia

Sí, les autoritats russes han alertat del risc per la presència de mines al sud-oest i el nord-oest del mar Negre. Però la veritat és que l'exèrcit rus no podia, de cap manera, col·locar aquestes mines.

Així les coses i tal com recull 'Europa Press', la col·locació de mines marítimes suposa una violació de la 8a Convenció de la Haia de 1907. I és que les mines autoexplosives no poden ser controlades de cap manera i per tant, segons el tractat de la Haia, no són considerades segures. Així, Rússia, novament, hauria violat la llei.