Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Blister de pastillas en cápsulas rojas y blancas

Alerta sanitària a Espanya: Retiren de mercat un conegut medicament

L'Agència Espanyola de Medicaments ha dictat una ordre aquest dilluns per retirar un lot del fàrmac Karvezide 300mg, que s'utilitza per a regular la tensió arterial

Nova alerta sanitària a l'Estat espanyol, en aquest cas per la retirada d'un conegut medicament de les farmàcies espanyoles. El Ministeri de Sanitat ha ordenat que es retiri del mercat un lot del fàrmac Karvezide 300mg, que s'utilitza per a regular la tensió arterial. L'ordre l'ha publicat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que ha alertat del perill que pot suposar concretament aquest lot.

Un dels lots del medicament Karvezide 300mg, retirat del mercat

En concret, l'ordre insta les farmàcies a retirar de la venda el lot FT015. Es tracta d'un grup de fàrmacs amb data de caducitat del 28 de febrer de 2023, envasades en caixes de 28 pastilles recobertes amb una pel·lícula. La causa de la retirada d'aquest medicament és, segons Sanitat, «la presència d'una impuresa per sobre del seu límit», que es vol evitar que provoqui efectes secundaris i problemes sanitaris. 

Aquest medicament és molt popular, ja que es recepta a milers de persones amb problemes de tensió. Es tracta d'un fàrmac amb força sortida a les farmàcies del país, que és fabricat a França per la farmacèutica Sanofi Winthrop Industrie. Si més no, una empresa catalana, Sanofi-Aventis Groupe, amb seu a Barcelona, s'encarrega de la comercialització del medicament.

Aquesta no és l'única alerta d'aquestes característiques que s'ha produït a Espanya en les últimes setmanes. Precisament, la setmana passada, la mateixa agència va ordenar que es retiressin de mercat dos fàrmacs més: dos lots de Coaprovel 300 i una vintena d'Irbesartan i Valsartan. Tots aquests fàrmacs presenten deficiències del mateix tipus que el Karvezide, i en tots els casos, aquests defectes han estat qualificats com a 'classe 2', és a dir, la categoria de risc intermedi.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha establert un total de tres categories de risc sanitari per defectes de qualitat en medicaments. La 'classe 1' significa 'risc elevat' i la 'classe 3' és la categoria de menor risc. Després dictar la retirada dels lots del medicament, el procediment a seguir és molt clar. Totes les farmàcies han de tornar als laboratoris aquests medicaments, en un procés que es duu a terme a través de les vies habituals en aquest tipus de casos.

Alguns medicaments a Espanya presenten problemes de distribució

Així mateix, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris informava fa escassos dies de problemes de subministrament de determinats medicaments. En concret, l'ens explicava que els fàrmacs Trigon Depot i Celestone Cronodose presenten aquest tipus de problemes. «El titular d'autorització de comercialització, Organon Salut, SL, ha informat que té previst rebre'n més unitats a partir de la segona quinzena d'agost», confirmava l'AEMPS.

Així i tot, «no seran suficients, de moment, per a considerar restablert el subministrament». Les persones que han de rebre aquests fàrmacs podran seguir fent ús d'ells, ja que l'AEMPS ha informat que s'han activat altres mecanismes internacionals per aconseguir-los. L'AEMPS, l'organisme dependent de Sanitat que s'encarrega de controlar el subministrament i l'arribada de fàrmacs a l'Estat, autoritzava fa uns dies el primer assaig clínic d'una vacuna espanyola contra la Covid-19, elaborada per la catalana Hipra.