Imatge d'una pantalla d'un telèfon mòbil amb les icones de les aplicacions Telegram, Whatsapp, Instagram, Facebook, Youtube i Twitter

L'extorsió que pateixen milers d'espanyols a WhatsApp: pots ser el següent

L'estafa de WhatsApp amenaça als usuaris d'Espanya

WhatsApp s'enfronta a una nova extorsió que posa en risc als usuaris d'Espanya. Sembla que les estafes a través de les xarxes socials i les aplicacions mòbils ja s'han convertit en una cosa habitual en el nostre dia a dia.

D'aquesta manera, els estafadors realitzen tècniques i moviments impensables amb la finalitat d'obtenir les dades privades de les persones.

Aquesta mena de moviments es troben en plena expansió i cada setmana apareixen de nous que alerten els usuaris d'aplicacions com a WhatsApp. Així doncs, per dur a terme la seva recaptació informativa utilitzen missatges ocults o virus informàtics que deixen a la vista les dades de l'afectat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Aquesta setmana s'ha posat en alerta els usuaris d'Espanya que fan ús d'aquesta aplicació de missatgeria instantània. Així mateix, es demana precaució per evitar que caiguin presos d'aquesta extorsió telefònica.

WhatsApp en alerta, l'extorsió que pot afectar els usuaris d'Espanya

Aquesta aplicació s'ha convertit en una part fonamental dins de la nostra rutina. I és que gràcies a ella podem estar en contacte amb els nostres familiars i amics en qualsevol moment del dia.

S'ha posicionat com la principal eina que ens ajuda a mantenir les nostres converses diàriament. De la mateixa manera, ens permet estar informats sobre què els hi passa a les nostres amistats i també ens ajuda a mantenir el contacte amb elles.

Tot i això, aquesta aplicació també porta amb si una sèrie de riscos que poden afectar la nostra vida privada. Pel fet de ser una aplicació que requereix una xarxa informàtica per al seu ús, estem exposats a què la nostra privacitat sigui envaïda.

Fa uns dies, l'Institut Nacional de Ciberseguretat ha descobert una nova extorsió que posa en risc als usuaris espanyols. Així ho ha confirmat a través del seu Twitter la Guàrdia Civil per posar en preavís a la població.

Segons han relatat, s'han donat dos casos molt cridaners. A través de trucades i missatges s'ha recopilat la informació necessària per obtenir totes les dades que volien.

La primera víctima ha estat extorsionada i insultada davant els seus contactes amb l'excusa de deure un préstec impagat. Realment, aquest préstec és sol·licitat pels extorsionadors i l'endemà comencen a enviar missatges als seus contactes relatant els fets.

La segona víctima ha patit una situació igual o pitjor de desagradable. En aquest cas van suplantar la seva identitat i van sol·licitar als seus contactes una quantitat de diners per poder fer front a diferents pagaments que tenia pendent.

Per dur a terme aquestes estafes, els delinqüents creen perfils falsos amb el nom i la imatge de la persona estafada. Una pista que ofereixen les autoritats és revisar el nombre, ja que sempre es tracta d'un internacional.

Les recomanacions que has de seguir davant d'una extorsió de WhatsApp

Les autoritats de ciberseguretat d'Espanya han notificat un seguit de recomanacions que s'ha de seguir en cas de ser estafat. En elles aconsellen als usuaris de WhatsApp que no punxin en els enllaços que els envien números desconeguts ni facilitin les seves dades.

En cas de ser víctima, recomanen que no es facin pagaments ni cedeixin davant l'extorsió. S'han de posar en contacte amb les autoritats i investigar qui està demanant aquesta mena d'accions als seus contactes.

En cas de cedir i accedir a efectuar el pagament, l'Institut Nacional de Ciberseguretat recomana la recopilació de tota la informació necessària i interposar una denúncia davant les autoritats.

Així doncs, aquestes són algunes de les passes que s'han de dur a terme en cas de caure víctima d'aquestes estafes. Tot i això, hem d'estar alerta i no caure en aquesta mena de trampes informàtiques que posen en risc la nostra privacitat.