Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del passeig de Sant Antoni de Calonge, on s'han concentrat grups de joves les últimes matinades.

«Emprenyament» i incertesa amb la nova resolució del toc de queda a Catalunya

Tres municipis del Baix Empordà responen a la resolució del toc de queda: Palafrugell tindrà toc de queda i ho veu amb un alleujament relatiu, mentre que Calonge i Palamós estan indignats i frustrats davant la impossibilitat d'accedir a la llista

El Procicat va emetre una nova resolució aquest dimarts per a aplicar de nou el confinament nocturn a partir d'aquest divendres 20 d'agost fins al 3 de setembre. A l'espera de l'aval del Tribunal Superior de Justícia, s'ha reduit el nombre de localitats afectades, de 176 a 148, encara que el criteri ha canviat. Si bé fins aquest divendres el límit per no ser dins la llista de pobles afectats era per sota dels 250 casos per cada 100.000 habitants, a partir d'ara serà de 125.

Tot plegat s'executa per aquesta via per tal de facilitar l'entrada al garbell a municipis que reclamen responsabilitat del Govern i ajuda per evitar el descontrol. Molts d'aquests pobles i ciutats són a la costa. Al Baix Empordà, es reprodueixen cada setmana situacions desagradables, aglomeracions i festes il·legals que apleguen centenars de persones. I sembla, pel que han expressat diversos pobles, que no s'està del tot d'acord amb la resolució del Govern.

Alguns pobles del Baix Empordà han reaccionat amb indignació a la resolució del Procicat

Palafrugell és una de les localitats empordaneses on s'ha recuperat el toc de queda. El seu alcalde Josep Piferrer, valora positivament que quinze dies després d'haver-lo perdut torni, però veu amb preocupació l'evolució de les dades epidemiològiques. En canvi, Calonge, que també va perdre el confinament nocturn el 6 d'agost, no el recuperarà. Palamós, tampoc, encara que el té aplicat fins al dia 20. Tots dos ajuntaments es mostren preocupats i, fins a un cert punt, indignats.

A Palafrugell, alleujament contingut davant el retorn del confinament nocturn

L'Ajuntament de Palafrugell ha fet palès el seu alleujament contingut davant el retorn al confinament nocturn. No part perquè no se celebri la mesura, sinó per la preocupació que generen les dades epidemiològiques, que han empitjorat i situen l'índex de contagi al municipi en 150 d'incidència per cada 100.000 habitants. Si més no, per contra, segons l'alcalde, Josep Piferrer, respiren més alleujats.

La raó és que el toc de queda donarà «eines» a la Policia Local i als Mossos d'Esquadra per poder fer «una vigilància més puntual i evitar concentracions com les que tenim a les nits». En aquest sentit, Piferrer vol evitar vincular directament els botellots i les aglomeracions amb l'empitjorament de les dades, però admet que tenen relació. «Creiem que alguna cosa hi té a veure», admet l'alcalde, que creu que la mesura permetrà tornar a les xifres del mes de juliol, quan es va fer «una baixada espectacular».

«Si no s'apliqués la mesura ara, que tenim l'índex massa alt, acabaríem l'agost no amb 150 sinó amb 300», s'atreveix a assegurar Piferrer. En paral·lel, fa referència a la possibilitat que els problemes es traslladin a altres poblacions de la rodalia, tal com ja ha succeït per culpa de la pressió policial que hi ha a Palafrugell. Segons Piferrer, aquesta opció no és a les seves mans, però apunta que els Mossos podrien donar suport als municipis més petits on ja s'han desplaçat els botellots.

L'alcalde de Calonge, frustrat, indignat i emprenyat per no entrar a la llista

La nova resolució del Procicat no ha estat suficient perquè Calonge i Sant Antoni entri a la llista. Això ha indignat l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, que no ha amagat la seva barreja de «frustració, indignació i emprenyament» perquè el municipi no entri dins el toc de queda, «malgrat tota la problemàtica que portem vivint els darrers dies». Soler creu que «patirem», però que compartiran el problema amb Palamós.

Soler diu que, davant d'això, només li resta convidar els membres del Govern que vinguin 'in situ' a Sant Antoni i comprovin de primera mà els problemes que creen els botellots. Només aquest cap de setmana passat, la policia en va haver de dissoldre fins a trenta-cinc. A més, la matinada de dilluns a dimarts s'ha interromput una festa rave a una casa de la urbanització Vescomtat de Cabanyes, en què participaven dues-centes persones. Ha acabat amb robatoris de mobiliari, elements trencats i munts de bosses d'escombraries.

En aquest sentit, l'alcalde critica l'actuació del Govern i del departament d'Interior, ja que després de parlar i coincidir en la necessitat de fer «un diagnòstic», això no s'ha traduït en res. «No n'hi ha hagut prou amb demandes, peticions, exigències i súpliques reiterades. Ens haurem d'aguantar i fer el que puguem, però de ben segur aquest no serà el millor estiu de les nostres vides», conclou Soler. «Això és acollonar el personal», critica.

Palamós demana «una col·laboració especial dels Mossos d'Esquadra»

L'últim dels pobles empordanesos a pronunciar-se ha estat Palamós, situat a la vora de Calonge, on fins al 20 d'agost hi haurà toc de queda. Però aquesta setmana, si el TSJC avala la resolució del Procicat, la mesura decaurà, cosa que per a l'alcalde, Lluís Puig, els posarà «en alerta». «Procurarem evitar les grans concentracions; no podrem evitar que la gent circuli a partir de la una de la nit, però apel·lem al sentit comú», diu Puig, que demana que qui vingui a la localitat «sàpiga que no podrà venir a consumir».

L'alcalde admet que sortir del toc de queda indica que les dades epidemiològiques milloren, però assenyala que es prendran mesures per evitar grans concentracions. Sobre això, Puig assumeix que amb els mitjans de què es disposa no en tindran prou, i per això demana «una col·laboració especial dels Mossos d'Esquadra». A banda, el mateix Puig ha assegurat que també vol parlar amb Calonge per coordinar-se a l'hora de frenar els botellots.



Per últim, Puig reflexiona sobre el funcionament de la decisió per a aplicar el confinament nocturn i decidir en quins pobles es fa. Creu que el Procicat s'ha vist pressionat perquè el TSJC aplica criteris objectius a l'hora de validar-lo. És a dir, es guia per l'índex de contagis, per la qual cosa Puig creu que és lògic que es tracti a tots els municipis «de la mateixa manera». Això sí, el batlle insisteix que cal suport policial per reforçar les poblacions que no tenen toc de queda.

Els Mossos dissolen una concentració de 500 persones a Lloret de Mar

La festa a la casa de la urbanització de Calonge ha acabat amb la denúncia del responsable que la va llogar. On no se sap si la festa va acabar de la mateixa manera és a Lloret de Mar, a la Selva, on és la mateixa nit del dilluns al dimarts es va dissoldre una aglomeració de mig miler de persones a la sortida de diversos locals d'oci nocturn. No es respectava el confinament, i la policia ha recordat que aquestes conductes poden comportar sancions i generen molt perill.