Capses de medicaments

Alerta sanitària a Europa per les greus reaccions d'un medicament contra la tos

Les noves investigacions apunten que aquest fàrmac podria ser perillós per a la salut

L'ús de medicaments està cada cop més estès a la nostra societat. Actualment són moltes les persones que hi recorren per tractar algunes malalties i fins i tot pal·liar-ne els símptomes. Tanmateix, estem fent un ús correcte?

Europa, en alerta per un conegut medicament contra la tos

Sembla evident que qualsevol medicament, sota prescripció mèdica, podria ser segur per al nostre organisme. No obstant això, hi ha ocasions en què aquesta 'seguretat' no està del tot contrastada.

Això és precisament el que ha passat en un estudi anomenat ALPHO, realitzat a França. Pel que sembla, els resultats preliminars que es van obtenir van deixar intranquil·les les autoritats sanitàries del país.

L'objectiu d'aquesta investigació es va centrar principalment a revisar medicaments que continguessin folcodina, un antitussiu que se sol emprar per tractar la tos seca, tant en adults com en nens.

Un home amb mal de gola
La folcodina serveix per tractar la tos seca | Getty Images

Durant el transcurs d'aquest estudi, els investigadors van descobrir que ingerir medicaments que continguin folcodina pot suposar un risc greu per a la salut de les persones.

Els resultats preliminars van concloure que la seva ingesta podria provocar reaccions anafilàctiques greus, especialment si es consumia fins a 12 mesos abans de fer una anestèsia general.

Aquest percentatge, doncs, augmentava significativament el risc de patir una reacció anafilàctica que estaria relacionada amb fàrmacs NMBA (Agents bloquejants neuromusculars).

Així doncs, va ser la mateixa Agència Francesa de Medicaments (ANSM) la que va sol·licitar revisar aquests medicaments després de comprovar prèviament els resultats obtinguts a l'estudi ALPHO.

Què diu l'Agència Europea de Medicaments?

Després de les troballes trobades a l'anterior estudi, l'Agència Francesa de Medicaments va prendre la decisió de suspendre de manera cautelar la comercialització de medicaments que continguessin folcodina.

Tot i això, l'Agència Europea de Medicaments va sol·licitar al Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP, per les sigles en anglès) la recomanació de dur a terme un nou estudi.

Encara no s'han obtingut proves fermes per retirar aquests medicaments de la indústria farmacèutica. Per això, l'Agència Europea de Medicaments revisarà novament els resultats per valorar l'impacte entre regs i beneficis.

Un altre fàrmac que podria posar en risc la salut

Els medicaments que contenen folcodina no són els únics que estan al punt de mira. Paral·lelament a aquesta investigació, l'Agència Europea del Medicament ha comunicat que està fent una altra investigació.

Foto de la panxa d'una dona embarassada.
El 'topiromat' està contraindicat en dones embarassades o que volen estar-ho | Getty Images

Es tracta d'un estudi que té com a objectiu revisar el fàrmac 'topiramat', ja que s'ha comprovat que el seu ús en determinats pacients pot resultar força perjudicial.

El 'topiramat' és un fàrmac que s'utilitza principalment per tractar casos d'epilèpsia, i malgrat que no estigui aconsellat, altres persones ho han utilitzat per tractar també les migranyes o reduir el pes corporal.

Tot i això, s'ha pogut constatar que l'ús d'aquest fàrmac està especialment contraindicat en embarassades, ja que augmentaria el risc de patir anomalies congènites.

Per aquesta mateixa raó, l'Agència Europea del Medicament ha llançat un missatge d'alerta a aquesta part de la població, i no recomana la seva ingesta a dones embarassades o que estiguin pensant a tenir fills.