Imatge d'un tren de Rodalies aturat a l'andana

Renfe envia una advertència sobre els 16 viatges de l'abonament de tren gratuït

Els viatgers recurrents poden adquirir l'abonament per viatjar gratis a Rodalies i Mitja Distància

L'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna ha provocat un desequilibri a tots els nivells, i molts països s'han vist afectats, entre els quals hi ha Espanya. Aquest fet ha desencadenat una contínua i elevada pujada de preus (inflació), que ha fet reaccionar els governs. I una de les mesures estrella del Govern al nostre país ha estat l'abonament per viatjar gratis en trens de Rodalies i Mitja Distància de Renfe.

Els viatges gratuïts amb trens de Renfe, una mesura anticrisi

Primer va ser la pandèmia de la Covid-19, i quan semblava que n'estàvem sortint va començar la guerra entre Rússia i Ucraïna. Sigui com sigui, és innegable que estan sent uns anys molt durs per a tota la població.

Directament o indirectament, tots aquests esdeveniments han provocat milers de pèrdues al nostre país, tant econòmiques com humanes. Per això, amb l'objectiu de combatre la inflació i reduir la pujada de preus, el Govern ha decidit prendre una sèrie de mesures sobre això.

Imatge de l'interior d'un metro
L'abonament es podrà fer servir per a Rodalies i Mitja Distància | Getty Images

La més destacada i comentada fins ara és la del famós abonament gratuït per al transport públic amb tren. Sembla que aquesta mesura es va posar en marxa i va entrar en vigor l'1 de setembre, i s'estendrà fins al 31 de desembre.

Es tracta d'un abonament gratuït per viatjar amb transport de Rodalies i Mitja Distància. Tot i això, encara que aquesta notícia ha suscitat més d'una alegria, hem de tenir present que per gaudir-ne cal complir una sèrie de requisits.

▶️ Vídeo del dia

Renfe recorda quines són les condicions per viatjar gratis amb tren

Totes aquelles persones que vulguin ser beneficiàries d'aquest abonament hauran de comprovar que, efectivament, compleixen els requisits establerts per fer-ho. Així doncs, si volem viatjar de forma gratuïta amb aquest abonament, haurem de fer, com a mínim, 16 viatges durant els mesos que estigui en vigor aquesta mesura. És a dir, un total de 16 viatges fins al 31 de desembre, dia en què caduca l'abonament.

Aquest període establert, pel cas de Rodalies i Mitja Distància, ens indica que per complir aquests 16 viatges hauríem de fer, mínimament, 4 al mes. Evidentment, per poder optar a aquest abonament, la persona sol·licitant haurà de pagar una fiança en el moment en què adquireixi el bitllet.

El punt més polèmic de la mesura: una fiança

En el cas de Rodalies aquesta fiança serà de 10 euros, mentre que en els trajectes de Mitja Distància pujaria a 20 euros. Si en ambdós casos no es fan els viatges mínims establerts, la persona no podrà recuperar la fiança, i per tant la perdrà.

D'altra banda, si la persona que adquireix l'abonament acaba fent els viatges mínims establerts, en acabar l'any podrà recuperar la fiança que hagi dipositat. Això només passaria en el cas d'haver realitzat els 16 viatges establerts, ja que així s'entendria que aquesta persona és un 'usuari recurrent en el transport públic'.

En cas contrari, si l'usuari que hagi adquirit el bo, no compleixi el mínim de viatges, no se li retornaren els diners. Això és perquè, en no complir amb un mínim de 16 viatges, s'entén que no es tracta d'un usuari recurrent. D'aquesta manera, es redueix el risc que molts viatgers s'aprofitin de la mesura per a desplaçaments innecessaris.

Altres mesures d'estalvi per als viatgers

No obstant això, aquesta no és l'única mesura que ha establert el Govern. A més d'oferir l'abonament gratuït per a Rodalies i Mitja Distància, també es pot obtenir un descompte per a Trens d'Alta Velocitat (AVE).

Així doncs, qualsevol usuari que també sigui recurrent es podrà beneficiar d'un 50% de descompte per viatjar amb AVE. Alhora, aquest abonament Ave, que inclou 10 viatges, es podrà gaudir fins al 31 de gener de 2023.