Alerta sanitària per una greu epidèmia que pot afectar milers de nens a Catalunya

Aquesta es pot allargar almenys sis setmanes més

Des de la setmana passada, Espanya  està vivint el pic de màxima incidència de bronquiolitis aguda, que afecta sobretot als més petits. A més, segons han informat des de la Societat Espanyola d'Urgències de Pediatria (SEUP) està previst que s'allargui, almenys, sis setmanes més. 

Així ho ha explicat Francisco Javier Benito, president de SEUP qui assegurava que «estem a l'inici del qual anomenem l'epidèmia dels nens més petits, ja que aquesta malaltia afecta principalment als nens menors de 2 anys. I és que hi ha un increment important del nombre de casos atesos en les consultes d'atenció primària i en els serveis d'Urgències hospitalaris». Adverteixen que els serveis d'urgències es troben ja amb la seva màxima activitat i les plantes d'hospitalització prop del seu límit de capacitat.

Els símptomes d'aquesta malaltia són la tos, la mucositat nasal, la febre i dificultat per respirar després de tres dies que pot durar fins a tres setmanes. A més, la causa un virus i no té tractament, pel que els metges recomanen algunes mesures com la neteja nasal amb sèrum o els antitèrmics si el bebè té febre. 

A l'any hi ha 100.000 episodis en menors de dos anys

A Espanya es produeixen cada any al voltant de 100.000 episodis de bronquiolitis en nens menors de 2 anys, sent la principal causa d'hospitalització en pediatria. A més, entre un 15 i un 20 per cent dels nens amb bronquiolitis és hospitalitzat, especialment els menors de 6 mesos d'edat. Des de pediatria estimen que aproximadament un 20% dels nens tindrà un episodi de bronquiolitis en el seu primer any de vida i demanen més mitjans: «Es precisa un gran suport mitjançant recursos humans i materials dirigits a reforçar consultes, urgències i plantes d'hospitalització, durant les 8 setmanes que dura el pic màxim de l'epidèmia».

També et pot interessar...