Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Detall d'una noia menjant-se una hamburguesa

Alerta sanitària per una hamburguesa contaminada a Espanya: diversos afectats

El producte pot haver generat un brot de salmonel·losi

Ara més que mai, hem de saber què mengem, ja que molts productes poden contenir substàncies perilloses. Això és el que ha passat a la Comunitat de Madrid, on l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), ha hagut d'intervenir.

El mes de desembre, la institució va retirar unes hamburgueses de pollastre. El motiu és que es va declarar un brot de salmonel·losi, que ha arribat a afectar catorze persones en dues residències.

La 'pitjor' hamburguesa de tot Espanya

L'AESAN va emetre un comunicat sobre això. «La notificació de l'expedient d'alerta alimentària es va rebre el 7 de desembre a través dels serveis oficials de la xarxa d'alerta de la Comunitat de Madrid, i tenia per motiu la presència de salmonel·la en una matèria primera (una hamburguesa de pollastre) després que s'haguessin pres mostres de diversos aliments que havien ingerit les persones afectades», va argumentar l'entitat.

Primer pla d'una hamburguesa de pollastre arrebossat
L'hamburguesa contaminada podria haver causat un brot de salmonel·losi | Pixabay

Un cop confirmades «les investigacions oportunes a l'empresa fabricant per a verificar la seguretat dels productes comercialitzats», no s'ha arribat a cap conclusió. Això significa que no es pot corroborar que els brots de salmonel·losi a les residències siguin a causa de les hamburgueses contaminades.

L'agència aclareix que aquest producte «en cap cas s'ha venut directament al consumidor final als comerços, sinó a mitjançant el canal majorista en paquets de 6.800 kg». Després de descobrir la presència de salmonel·la a l'aliment, s'ha procedit a la retirada dels productes que s'havien comercialitzat.

Que no se'n vengui ni una més

El procés de separació de les hamburgueses esmentades del mercat està sent «supervisat pel control oficial" a través de «la xarxa d'alerta». L'objectiu final és destruir el producte. No obstant això, altres empreses, com FACUA, han reclamat que es faci pública la marca de l'aliment.

Potser s'han apartat de la venda a temps, ja que no s'ha detectat cap altre cas de salmonel·losi a posteriori. Per tant, l'AESAN ha assegurat que les mesures que han pres són «suficients i proporcionades per tal de protegir la salut de la població».

La salmonel·la, una autèntica supervivent

Igual que la listèria, la salmonel·la sol estar present als aliments que consumim diàriament. Hem d'anar amb compte, ja que és un bacteri capaç de sobreviure en diversos ambients durant mesos, o fins i tot anys. «Es pot multiplicar en un rang molt ampli de temperatures, des dels 5ºC als 45ºC, i subsisteix en un àmplia varietat de pH», aclareix l'agència.

La salmonel·losi acostuma a aparèixer quan es consumeixen productes crus o en mal estat. L'ou cru, la carn crua o poc cuinada, els lactis no sotmesos a tractaments que eliminin la salmonel·la, l'aigua contaminada i les fruites i hortalisses crues en són uns quants exemples.

Afortunadament, en la majoria dels casos, els símptomes de salmonel·losi són lleus i els pacients es recuperen ràpidament, però sempre hi ha excepcions. Els nens petits i la gent gran han de tenir més cura, ja que els provoca deshidratació i pot «posar en perill la seva vida», va alertar l'AESAN.

La malaltia causada per la salmonel·la sol produir febre brusca, dolor abdominal, diarrea, nàusees, vòmits, cefalea, miàlgia i altres símptomes sistèmics. Normalment, els efectes del bacteri sorgeixen entre les 8 i les 72 hores posteriors a la ingesta de l'aliment.