Imatge del tsunami arribant a Tonga

El tsunami de Tonga arriba a Espanya

L'erupció del volcà submarí a prop de l'illa de Tonga, al Pacífic, ha estat registrada a les costes espanyoles

Com? Un tsunami a Espanya? Això és possible? Doncs sembla que sí. L'erupció d'un volcà submarí a prop de l'illa de Tonga, al Pacífic, ha estat registrada a Espanya i podria haver generat un meteotsunami a les Balears.

Així que sí, podria haver arribat un tsunami al nostre país. Segons els experts de Meteored, dissabte passat les Illes Balears van registrar un meteotsunami, és a dir, un tsunami provocat per causes meteorològiques —no sísmiques—, procedent de l'oceà Pacífic.

«La violenta explosió del volcà Hunga Tonga ha generat un tren d'ones de pressió per l'aire que s'ha expandit per tota l'atmosfera, i s'han registrat oscil·lacions brusques de la pressió al seu pas en observatoris i estacions meteorològiques de tot el món, fins i tot a Espanya», diu José Miguel Viñas, meteoròleg de Meteored.

Imatge del que ha provocat el tsunami de Tonga
El meteotsunami, de diverses desenes de centímetres, va arribar a les costes espanyoles | EP

Aquesta xarxa meteorològica estima que l'onada de xoc emesa pel volcà de Tonga aquest dissabte va poder crear  «un meteotsunami de diverses desenes de centímetres» a les Balears.

 

Un tsunami a Espanya

Miguel Viñas va més enllà i explica que l'erupció va generar «un tren d'ones marines que s'ha propagat per tota la conca del Pacífic i que ha provocat un tsunami de conseqüències catastròfiques a les illes de l'arxipèlag de Tonga».

I és que les conseqüències del Tonga van ser gravíssimes. Sense anar més lluny, s'estima que l'ona expansiva va arribar als vint quilòmetres d'altitud.

«L'ona expansiva atmosfèrica va propagar el so de la violenta erupció a llarga distància. Va ser d'alta intensitat en un radi de centenars de quilòmetres al voltant del volcà», diu Viñas.

Així mateix, l'expert diu que el so es va arribar a registrar en llocs molt distants de Tonga.

Vista perifèrica de l'erupció del volcà de Tonga
S'estima que l'ona expansiva del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai va arribar als 20 km d'altitud | EP

D'altra banda, Francisco Martín, també meteoròleg de Meteored, explica que l'onada de xoc emesa pel volcà va viatjar a una velocitat de 1.000 quilòmetres per hora.

«En algunes zones això es va traduir en oscil·lacions de pressió d'entre 6 i 7 hectopascals (hPa). Ahir, a les 21.00, va arribar a la península Ibèrica i a les Balears amb vaivens d'entre 1 i 2 hPa», diu.

Una dona britànica, primera víctima del tsunami

Ahir, dilluns 17 de gener, es va confirmar la primera víctima mortal del tsunami provocat per l'erupció de divendres passat del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, a Tonga.

El volcà de Tonga en erupció
L'erupció del volcà de Tonga s'ha registrat a Espanya | Europa Press

Es tracta d'Angela Glover, una dona de nacionalitat britànica de 50 anys. Segons 'Sky News', estava intentant salvar els seus gossos del gran onatge provocat per l'erupció quan es va deixar anar de l'arbre al qual estava agafada i va ser arrossegada per l'aigua.

El mateix mitjà indica que la dona gestionava un refugi per a animals a Tonga. Treballava amb el seu marit, que ha sobreviscut al tsunami.