Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus

Ens haurien enganyat: Alerta d'importància sobre la situació a Espanya

Un viròleg assegura que els casos de coronavirus són erronis i que hi podria haver molts més contagis

Després que durant els últims dies es parlés de l'etapa final de la sisena onada del coronavirus a Espanya, tot el país va pensar que havia passat el pitjor. Però que equivocats estàvem.

Molts experts asseguren que això només va ser un missatge tranquil·litzador per calmar les masses i que el pic de contagis encara no ha arribat. En altres paraules, s'han burlat de nosaltres.

Persones amb mascareta caminant pel carrer
Les dades del Ministeri de Sanitat podrien ser errònies | Europa Press

La pandèmia del coronavirus segueix creixent per moments, i no té pensat marxar aviat. És més, potser les autoritats ens han mentit per crear falses il·lusions.

Amb la il·lusió no es juga

L'últim informe facilitat pel Ministeri de Sanitat indica que el passat dilluns 17 de gener hi va haver una incidència acumulada de 3.397,60 contagis per cada 100.000 habitants. Les xifres, estipulades a 14 dies, segueixen marcant un petit descens dels casos comparat amb les festes nadalenques.

Segons la institució, la nova variant del coronavirus, òmicron , ha infectat prop de dos milions de persones durant el mes de gener. Tot i això, aquestes dades podrien ser errònies, i Espanya comptaria amb gairebé el doble de positius que les indicades.

A sobre, alguns professionals sanitaris ara ens diuen que el pic de la sisena onada no ha arribat, així que ens hem de preparar per al pitjor. Quan semblava que ja vèiem la llum al final del túnel, potser encara no estem ni a mig camí del final. Sens dubte, una situació desesperant.

Els experts es contradiuen

Van ser molts els comunicats de persones dedicades a la sanitat al país que deien que el final de la sisena onada s'acostava i que aviat tornaríem a la normalitat. Tot i això, hi ha diversos experts que no opinen així. Argumenten que les xifres no són reals i que Espanya viu moments crítics.

Un d'ells, José Antonio López Guerrero, viròleg i director de Cultura Científica del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, va explicar la seva versió a Antena 3 . Creu que la incidència acumulada a 14 dies podria ser fins i tot el doble, és a dir, 7.000 casos per cada 100.000 habitants. Per tant, un 7% de la població s'hauria contagiat al gener.

Test d'antígens.
Alguns tests d'antígens donen falsos positius. | EuropaPress

El mateix sanitari ha considerat que «les dades d'incidència acumulada estan molt infravalorades. Podria dir que pràcticament són el doble i segurament estaria més a prop de la realitat que les dades oficials». Un dels motius d'aquesta «gran mentida» són els tests d'antígens, dels quals s'ha dubtat força sobre la seva efectivitat.

López Guerrero ha criticat que "la notificació dels autotest que es fan a través de proves de farmàcies i altres estan dificultant aquest còmput final" de coronavirus. Si els pronòstics del viròleg són certs, la situació sanitària a Espanya podria ser molt pitjor que ens imaginem.

Aleshores, quan arribarà el pic de la sisena onada?

Després d'aquesta informació, els ciutadans s'han preguntat quan arribarà el pic de l'onada generada per òmicron. Tots pensàvem que ja havíem passat per al pitjor, però ens vam equivocar clarament.

Tot sembla indicar que ben aviat viurem una de les pitjors setmanes quant a contagis. Si el Nadal va ser horrible, preparem-nos pel que se'ns pot venir a sobre.

Per corroborar l'estudi, Álex Arenas, matemàtic i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, apunta que a finals de la setmana òmicron es manifestarà en la seva màxima esplendor. Per tant, «és força probable que comencem a baixar abans que acabi el mes de gener, encara que dependrà de la comunitat».

Dona tossint al carrer.
Hem de respectar les mesures per frenar la covid | Canva

Els experts en sanitat poden dir el que vulguin, però som nosaltres els que decidim el nostre futur. Si nosaltres, els ciutadans, respectem les mesures imposades, arribarem al final abans.